Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ,,Spa Medica”

0
788

Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Spa medica” PRVA je privatna zdravstvena ustanova iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije u Crnoj Gori.

SPA MEDICA posjeduje ekskluzivan prostor površine 350 m2, opremljen najsavremenijom opremom vodećih svjetskih proizvođača Enraf-Nonius, Unbescheiden Baden-Baden, Hot Spring, ASA i dr.

Kao savremena zdravstvena ustanova koja Vam nudi rehabilitacione i medicinske sadržaje, sve vrste fizikalne terapije i spa zonu za relaksaciju i opuštanje, ovaj centar nudi usluge liječenja i rehabilitacije iz područja upalnih i degenerativnih bolesti i povreda lokomotornog sistema, reumatskih i neuroloških bolesti i sportskih povreda, kao i programe relaksacije. Uobičajena praksa u je da pacijent prvo odlazi na pregled kod ljekara fizijatra, koji propisuje one vrste fizikalnih procedura koje su najdjelot­vornije u konkretnom slučaju i koje će doprinijeti kvalitetnom i brzom oporavku pacijenta. Pacijent zatim ulazi u proceduru svakodnevne primjene fizikalne terapije. Broj procedura zavisi od stanja klijenta i preporuke ljekara, a u većini slučajeva pacijenti imaju set od 10 terapija. Procedure fizikalne terapije ponavljaju se kod nekih hroničnih oboljenja svakih 6 mjeseci.

Individualni programi liječenja i rehabilitacije pod stalnim su nadzorom stručnog tima kojeg čine: doktori fizijatri, diplomirani fizioterapeuti i terapeuti. Vrste fizikalne terapije koje su ovdje dostupne su:

Elektroterapija – primjena struje u terapijske svrhe. Struje djeluju analgetski, dakle, smanjuju bol, povećavaju prokrv-ljenost tkiva, smanjuju otok, smanjuju spazam i ukočenost mišića, dovode do širenja krvnih sudova i kapilara.

Kineziterapija – metoda liječenja koja koristi pokret kao glavno sredstvo liječenja. To je vrlo važan segment fizikalne medicine i rehabilitacije. Fizička aktivnost, odnosno primjena vježbi, imaju ogroman značaj za cijeli organizam. U Spa Medici se sprovode: vježbe za vratni i lumbalni dio kičme, vježbe za opora­vak poslije preloma kosti, sportskih i drugih povreda, vježbe za artrozu zglobova, vježbe za osteoporozu, vježbe za korekciju defor-miteta (skolioza, kifoza, ravna stopala), vježbe disanja, rekreacija za osobe koje dugo vremena provode u sjedećem položaju, vježbe sa pilates loptom, edukacija zaštitnih položaja i pokreta.

Magnetoterapija – primjena energije elektromagnetnog polja u terapiji. Pod uticajem magnetnog polja poboljšava se cirku­lacija krvi u organizmu, eliminišu se štetne materije iz ćelija, povećava se snabdijevanje ćelija kiseonikom1. Magnetoterapija se koristi za ubrzavanje zarastanja kostiju nakon preloma (može se aplikovati i preko gipsa), djeluje na povećanje gustine kostiju kod osteoporoze, olakšava reumatske tegobe i poboljšava imunološki sistem.

Termoterapija – od davnina se toplota i hladnoća (led) upotrebljavaju u svrhu liječenja. Toplota dovodi do širenja krvnih sudova, smanjenja bola, opuštanja mišića, razmekšavanja vezivnog tkiva i povećanja pokretljivosti zglobova. Od toplih procedura, ovdje su u primjeni:

PARAFANGO – mješavina parafina i blata koja se apli-kuje direktno na kožu, TERMOPACK – obloge napunjene blatom, zagrijane na 60°C.

KRIOTERAPIJA – primjena hladnoće u terapiji. Hla­dnoća djeluje na krvne sudove tako što ih prvo sužava, nakon čega dolazi do njihovog naglog širenja. Led se najčešće koristi kod otoka, akutnih upala, za blokadu bola, i kao uvod u druge terapijske procedure.

Hidroterapija – od hidroterapijskih procedura u našem centru nudimo:

PODVODNA MASAŽA sprovodi se tako što se osoba ugodno smjesti u kadu napunjenu toplom vodom a terapeut vrši masažu tako što mlaz vode pod pritiskom usmjerava prema tijelu pacijenta. Vrši se masaža cijelog tijela, a procedura traje do 30 minuta. Ovo je izuzetno korisna procedura za relaksaciju tijela nakon izloženosti naporu ili obavljanja sportskih aktivnosti, za smanjenje svih vrsta bola i za poboljšanje cirkulacije.

GALVANSKA KUPKA – primjenjuje se u kadi na čijim zidovima su ugrađene elektrode koje emituju električnu struju. Procedura je potpuno bezbjedna, a pacijent osjeća samo blago peckanje po koži. Primjenjuje se kao fizikalna procedura za razna bolna stanja, parezu nerva, upale, artrozu zglobova, probleme sa cirkulacijom i dr.

ČETVOROĆELIJSKA KUPKA je namijenjena za ekstremitete. Tehnika primjene je ista kao za galvansku kupku.

KONTRASTNA KUPKA je namijenjena za tretman donjih ekstremiteta, odnosno potkoljenica, a predstavlja naiz­mjeničnu primjenu tople i hladne vode. To dovodi do širenja i skupljanja krvnih sudova, što predstavlja svojevrstan trening za krvne sudove, i može se nazvati „vaskularnim vježbama”. Proce­dura traje 25-30 minuta. Koristi se kod sportskih povreda (uganuća, iščašenja), problema sa cirkulacijom, u terapiji umornih i otečenih nogu.

Masaža je, možda, jedna od najpopularnijih procedura fizikalne terapije. U Spa medica centru u ponudi su različite vrste masaža: medicinska, terapeutska, relaks, manuelna limfna dre­naža, anticelulit, „Hot Stone”, masaža toplom čokoladom.

U toplom i ugodnom ambijentu ovog spa centra klijenti se mogu opustiti i uživati uz finsku ili infracrvenu saunu, hidro-masažni bazen i različite vrste opuštajućih masaža.