Arganovo ulje

0
805

46--uljeArganovo drvo, lat. Argan spinosa, pokriva cijelo po­dručje Sjeverne Afrike. Poznato je kao „drvo života” ili „gvozdeno drvo”. Datira iz perioda od prije 25 miliona godina. To je „drvo koje nosi tečno zlato u pustinji”.

Brz životni ritam i modni trendovi usmjeravaju nas ka neisrpnoj težnji za ljepšim, boljim, zdravijim izgledom kože lica, tijela i kose. Možda najvidljivije i najbrže promjene nastaju na kosi, usljed djelovanja faktora spoljašnje sredine, prekomjernog izlaganja sunčevim zracima, ali i mnogobrojnim tretmanima kojima je dlaka nekad i svakodnevno izložena. Jednom kad je kosa oštećena, tretman koji se koristi za njen oporavak mora da bude djelotvoran na nekoliko nivoa, od korteksa do kutikule dlake. Prvi znak oštećenja kose jeste gubitak sjaja i elastičnosti. Krajevi postaju grubi na dodir i stanje se pogoršava sa izlaganjem sunčevim zracima. Kosa postaje teška za oblikovanje i ne reaguje na tradicionalne šampone i balzame. Silikonske kozmetičke kompo­nente koje formiraju film oko dlake usporavaju, pa čak i sprečavaju djelovanje aktivnih principa na regeneraciju oštećene kutikule.

Arganovo ulje, med. Argan spinosa oil, familija Argania dobija se ekstrakcijom iz plodova arganovog drveta, lat. Argan spinosa. Plodovi su braonkasto-zelene boje i po svom izgledu podsjećaju na masline. Prirodno stanište je Jugozapadni Maroko.

Ulje argana prestavlja simbol nezavisnosti i emancipacije marokanskih žena. Zahvaljujući svom mukotrpnom radu na branju, razbijanju oraščica argana i mrvljenju, žene Maroka ovim uljem mogu da prehrane svoje porodice. O tome koliko je ovo naporan posao, svjedoči podatak da je za jedan litar ulja, koje nazivaju i „zlatom Maroka”, potrebno očistiti i izmrviti čak 100 kg oraščica.

Arganovo ulje je kompleksnog sastava. Sadrži visok procenat, oko 80%, nezasićenih masnih kisjelina. Najviše je zastu­pljena oleinska kisjelina, zatim alfa-linoleinska i u manjem procentu linolna. Od zasićenih masnih kisjelina prisutne su palmitinska, stearinska i miristinska. U poređenju sa maslinovim uljem, ovo ulje je otpornije na oksidaciju.

Poznato je da dlaka apsorbuje ulje argana četiri puta brže u poređenju sa kožom i noktima. Kada se aplikuje na kosu, obezbjeđuje nezamjenljivu mekoću, lako raščešljavanje, uglađuje je i daje joj volumen i sjaj. U pogledu toga, ne može da se uporedi ni sa jednim proizvodom na bazi silikona prisutnim na tržištu.

Mnoštvo aktivnih principa prisutnih u ovom ulju omo­gućilo je široku primjenu kako u raznovrsnim kozmetičkim proiz­vodima, tako i u medicinskim. Koristi se kao emolijens, ovlaživač kože, a ispoljava i antiinflamatorna svojstva. Arganovo ulje, kao kozmetički aktivna komponenta, prisutno je u proizvodima za njegu kose, kože lica i tijela, kao i u dekorativnoj kozmetici. Na tržištu su prisutne kreme za njegu suve i dehidrirane kože lica i ruku. Svojim jedinstvenim sastavom, ulje argana vraća koži izgubljeni sjaj i omogućava reaktivaciju vitalnih ćelijskih funkcija. Zbog svojih antioksidativnih osobina, neutrališe slobodne radikale, koji su jedan od uzročnika prevremenog starenja kože, i poboljšava prirodni tonus kože. Svojim hranljivim i emolijentnim karakteristikama sprečava iritaciju suve i oštećene kože i čuva elastičnost i integritet tkiva.

Kardioprotektivni značaj ovog ulja pripisuje se prisustvu različitih polifenolnih jedinjenja. Pored visokog procenta vitamina E, najznačajniji su kofeinska kisjelina, tirozol i katehol.

Zahvaljujući svom antiinflamatornom djelovanju, koristi se za tretiranje oštećene kože,saniranje opekotina, kako onih na-stalih od sunca, tako i povreda, svih vrsta rana, ožiljaka od akni i varičela, kao i kod raznih dermatoloških oboljenja, kakvi što su seboreja, neurodermatitis, psorijaza i akne.

 

Piše: mr ph Jelena Đorđević