LIJEPA SI – TVOJA KOSA, MOJA SNAGA

0
1068

Prema podacima iz 2013.godine Instituta za javno zdravlje, broj oboljelih od malignih bolesti u Crnoj Gori je preko dvije i po hiljade, od čega je muškaraca preko 1300, a žena oko 1200. Radio Televizija Crne Gore i kompanija Biomelem pokrenuli su kampanju Lijepa si – moja kosa, tvoja snaga, u okviru koje će biti izrađene i donirane perike za žene koje su, usljed bolesti ili terapije protiv malignih oboljenja, ostale bez kose. Cilj kampanje je prikupiti prirodnu kosu za izradu perika. Na konferenciji za medije je saopšteno da će perike biti izrađivane u Beogradu, a prve će biti završene i besplatno podijeljene u Crnoj Gori u septembru ove godine. – Nakon šišanja, mi šaljemo kosu Školi za negu ljepote iz Beograda, čiji će učenici i profesori izrađivati perike. Gotove perike šalju u Podgoricu, u firmu Rudo, koja je zvanični nabavljač ortopedskih pomagala za Crnu Goru. Za izradu jedne perike potrebno je da šest do osam žena donira svoju kosu, i mjesec dana rada na njoj. Zato je potrebno da se što veći broj žena priključi akciji – kazala je na konferenciji za medije direktorica marketinga RTCG Vanja Šipovac. Ona je saopštila da u Crnoj Gori godišnje od kancera oboli preko 1.200 žena. Zato je, kako ističe, RTCG odlučila da ovaj veliki društveno odgovorni projekat posveti upravo ženi, s porukom: Lijepa si. Moja kosa, tvoja snaga. – Gubitak kose je jedan od najstresnijih momenata tokom liječenja za svakog oboljelog, a kada su žene u pitanju, taj stres se dodatno povećava, jer sve znamo koliki značaj za ženu ima njena kosa i koliko smo joj posvećene. Iz tih razloga se perika, kod bolesnika na hemoterapiji tretira kao ortopedsko pomagalo. Cilj naše akcije je da ženama pružimo podršku putem doniranja kose za izradu perika – Moja kosa, tvoja snaga. Želimo da im ulijemo nadu i da im pokažemo da nijesu same. U tome nam je potrebna i Vaša pomoć i podrška . Razmišljati isto – sve do jedne. Mi ne dajemo novac, ovo nije ta kampanja. Mi dajemo dio sebe njoj kojoj je to potrebno – poručila je Šipovac .

Akciji se priključilo preko 30 frizerskih salona koji će besplatno pružiti uslugu šišanja i feniranja. Dužina kose potrebna za donaciju je 20 i više santimetara i može biti farbana, ali ne i oštećena.

Predsjednik saveza frizera Crne Gore Suad Lukačević objasnio je da je za izradu jedne perike potrebno između šest i osam donacija, te da jedna perika od prirodne kose može da košta i do 1500 eura.

Ovu akciju je podržala i kompanija Biomelem, koja je pronašla način da se od donirane kose perike izrađuju besplatno, a oni će obezbijediti sav dodatni materijal. Direktor kompanije Biomelem, Zoran Ilić kazao je da je cilj kampanje da se do septembra obezbijedi bar 30 perika. – Bez RTCG ništa ne bi bilo moguće, jer je za ovu kampanju potrebna jaka medijska podrška. Samo ujedinjeni možemo nešto da promijenimo. Nigdje nisu žene takve heroine, kao u Crnoj Gori. Žena je ovdje bila stub i oslonac porodice, kada su Crnogorci krvavili u ratovima, i to je ostalo do dana današnjeg. Mi želimo da se najsnažnije uključimo u ovu akciju, i damo doprinos da se cijelo društvo mobiliše i da svi budemo bolji i humaniji. Mi ćemo da nabavimo posebne mrežice na koje se nadograđuje kosa. One se nabavljaju iz Njemačke, a onda se nose u školu za njegu i ljepotu, gdje će učenici izrađivati perike – kazao je vlasnik kompanije Biomelem Zoran Ilić.

Zaštitno lice kampanje je proslavljena crnogorska rukometašica Bojana Popović, koja je među prvima donirala kosu. Bojana Popović vjeruje u uspjeh akcije. – Mislim da je to velika stvar za Crnu Goru i za sve žene da se udruže i da na ovaj način pokažemo empatiju i zajedništvo, da pokažemo veliku želju da pomognemo onim ženama kojima je to potrebno. Naravno, bilo je mogućnosti da se te perike i kupe, da se parama to sve riješi. Međutim, na ovaj način pokušavamo da svijest kod žena probudimo i da svi zajedno u jednom istom cilju budemo – objasnila je Popović. Jedna od onih koja je na licu mjesta pokazala spremnost da pomogne ženama koje su oboljele od karcinoma je novinarka Sandra Rmuš Gegović, koja je ošišala svoju kosu, kako bi je donirala za izradu perika.