Oni nas liječe – Dr Ljubica Radunović

0
447

Najviše rizika, često i najveći pritisak na one koji spašavaju najteže pacijente od Kovid 19 infekcije trpe anesteziolozi.

– To je jako zahtjevan i odgovoran posao. Često se traži naša hitna intervencija – obezbjeđivanje disajnog puta, intubacija i postavljanje pacijenta na mehaničku ventilaciju. Taj trenutak je prepoznat kao najrizičniji da se neko od nas inficira. Zato je upotreba zaštitne opreme jako važna. Pravilna upotreba i pravilno skidanje – objašnjava dr Ljubica Radunović, anesteziolog KCCG. 

Kaže da skafanderi, naočare, viziri koje moraju da koriste dodatno otežavaju i inače komplikovan posao, ali da je to dio svakodnevice koju prihvataju svjesni da jedino tako štite svoje i živote svih oko sebe. 

– Naš posao je i inače timski. Moram pomenuti naše anestetičare koji su, kako volim da kažem, naša lijeva i desna ruka i uvijek su tu da sa nama podijele težinu našeg posla. Kovid pacijenti se u KCCG liječe timski. Svakodnevne konsultacije o tome predvodi profesorica Marina Ratković, a mi smo dio tog tima – objašnjava anesteziolog sa velikim iskustvom, uprkos malom broju godina koje ima.

Najveća, često i najdugotrajnija je borba za živote pacijenata na respiratorima. Sve vrijeme anesteziolozi su uz njih, kako objašnjava doktroica Radunović, uz internirniste, sestre i tehničare.

– To je dugotrajan i kompleksan posao. Tako da kada uspijemo da skinemo pacijenta sa respiratora budemo jako zadovoljni i profesionalno ispunjeni. To se upravo desilo prije par dana i tretman tog pacijenta se nastavlja – kaže naša sagovrnica.

Upozorava kako ne smijemo zaboravljati ni tužniju, mračniju stranu njihovog posla, one situacije kada i pored svih napora pacijent umre. To je nešto sa čim se medicinski timovi suočavaju i sa čim moraju da se nose. Zato je međusobna i podrška porodice i prijatelja veoma važna.

– Ako me pitate da li postoji strah – postoji, jer je to ljudski. Ali on nas čini dodatno opreznim, nikako nas ne parališe. Podršku porodice i prijatelja dobijamo svakodnevno. To je ono što nam puno znači. Oni imaju puno razumijevanje za naš posao, jer su naviknuti na obaveze medicinara – opisuje način na koji žive dr Radunović.

Ima jasnu poruku za sve.

– Ostanite doma. Zbog vas i zbog nas, jer nam tako najviše pomažete.

Dr Radunović podsjeća sve da ne brinu samo o Kovid pacijentima, nego i o pacijentima čiji su životi ugroženi iz drugih razloga i čije spašavanje ne može da čeka dok epidemija prođe.

                                       Služba za odnose sa javnošću

                                                                               Klinički centar Crne Gore