IN MEMORIAM – Dr sci. med. prim. Duško Kljakić

0
656

IN MEMORIAM

Dr sci. med. prim. Duško Kljakić

1968 – 2020.

9. maja 2020. godine na Specijalističkoj pulmološkoj klinici u Gracu preminuo je omiljeni barski ljekar, primarijus doktor ginekologije i akušerstva Duško Kljakić (52). Nakon 45 dana borbe sa infekcijom COVID-19 dr Kljakić je, nažalost, umro. Vijest o devetoj žrtvi koronavirusa u Crnoj Gori je dočekana s nevjericom i velikom tugom.

Preuranjeni odlazak dr Kljakića za crnogorsko zdravstvo predstavlja veliki gubitak. Bogatu ljekarsku karijeru dr Kljakić gradio je višegodišnjim angažovanjem u barskom Domu zdravlja,  Opštoj bolnici „Danilo I” na Cetinju, Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, te naposljetku i u barskoj bolnici i privatnoj medicinskoj praksi u Baru.

Dr Duško Kljakić rođen je 17.4.1968. godine u Baru. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1993, a specijalizirao 1999. godine. Zvanje primarijusa stekao je 2010. godine. U naučnom radu istakao se kao autor i koautor 97 stručnih radova, kao mentor specijalističkog staža iz Ginekologije i akušerstva na  Medicinskom fakultetu u Beogradu (2009), kao i učešćem na brojnim domaćim i međunarodnim naučnim skupovima.

Nesrećna vijest o smrti dr Kljakića došla je nakon 45 dana njegove borbe s infekcijom. Mjere društvene odgovornosti nalagale su izostanak sa sahrane brojnim građanima, pa je posmrtni ispraćaj obavljen 14-og maja, na groblju na Gvozden brijegu, u prisustvu njegove supruge Olje, sina Danila i kćerke Ane. Izražavajući žalost zbog preuranjenog odlaska dr Kljakića, direktor Opšte bolnice u Baru dr Dragoslav Tomanović istakao je u okviru nekrologa: ‒ Sa kolegom Duškom dijelio sam više od šesnaest godina radnog iskustva. Njegova intelektualnost, iskustvo i ljudska smirenost, doprinosili su uspjehu liječenja pacijenata. Nažalost, ni najsavremenija dostignuća u liječenju, na najprestižnijoj evropskoj Univerzitetskoj klinici za plućne bolesti, u Gracu, nijesu pomogla dr Kljakiću  da se izbori sa koronavirusom. Vjerovali smo da će njegov hrabri duh pobijediti. Naše nade se, nažalost, nijesu ispunile. Dr Duško Kljakić je bio beskompromisni profesionalac, dobar kolega, uspješni ljekar, dragi sugrađanin i birani prijatelj.

Pomorske sirene kao posljednja počast

Za vrijeme sahrane dr Duška Kljakića, 14. maja, tačno u 15 h, pomorske sirene barske marine oglasile su se u njegovu počast.  Kao rođeni priomorac, dr Kljakić je bio pasionirani ljubitelj brodarstva i odličan poznavalac istorije crnogorskog pomorstva.  Brodovi renomirane pomorske kompanije MSC, Mornarice Vojske Crne Gore, Uprave za pomorsku sigurnost i drugi čamci i remorkeri koji su se zatekli u barskoj luci, sirenama su oglasili počast preminulom ljekaru, humanisti i ljubitelju pomorstva. Ova posebna počast, po pomorskom običaju, ukazuje se preminulim članovima posade. ‒ Brodovi obično trube u čast preminulih pomoraca, a ovo će biti presedan. Čast nam je da, kao predstavnici za Crnu Goru jednog od najvećih brodara na svijetu, učestvujemo u ovom događaju, jer je dr Kljakić bio veliki ljubitelj brodova i pomorstva. Sam je često govorio: ’Da nijesam doktor, bio bih kapetan broda’‒ naveo je, odajući mu posljednju počast, Dalibor Pelević, predstavnik kompanije „MSC Montenegro”.

Čovjeku širokog spektra interesovanja dr Dušku Kljakiću počast su odali i pripadnici barskog krosfit kluba „Station”. Oni su 25-og maja organizovali dnevnu vježbu HERO WOD pod nazivom „Dr Dule”. Prema protokolu ovih sportista ovaj vid vježbi organizuje se u čast vojnika, ljekara, vatrogasaca i policajaca koji su dali život tokom obavljanja dužnosti. Specifičnost vježbe sastoji se u protokolu sastavljenom od po 52 ponavljanja određenih vježbi, proporcionalno broju godina preminulog ljekara. HERO WOD „Dr Dule” će, planirano je, biti organizovan i svake naredne godine.  

Uspomenu na zaslužnog humanistu, a nadasve voljenog Baranina, čuvaće njegova brojna djela.

                                                                                                  Anita Đurović