Prezentovani projekti Kliničkog centra

0
408

Direktor Kliničkog centra dr Jevto Eraković sa saradnicima, medicinskom direktoricom prof. dr Marinom Ratković i direktorom Centra za nauku prof. dr Filipom Vukmirovićem na  konferenciji za štampu 14. Decembra, predstavio je rezultate rada u protekloj godini i najavio ambiciozne projekte koje planiraju za sledeću godinu. Istakao je da rezultati rada služe na ponos Kliničkom centru te da dokazuju koliko rada, energije i truda ulažu doktori i svi zaposli Kliničkog centra Crne Gore. U KC-u zaposleno je preko 2500 ljudi, od čega više od 550 ljekara dok se oko 40 hiljada pacijenata hospitalizuje i preko million i po usluga se obavi godišnje na poliklinici.

– Naš ponos su i mladi ljekari, a to je dokaz koliko se ulaže u napredak i rad Kliničkog centra. Trenutno su na specijalizaciji 202 mlada ljekara. Ove godine nam je stiglo 28 ljekara sa specijalizacije, dok se naredne godine očekuje dolazak oko 60 novih specijalista i u narednom periodu tom dinamikom, sukcesivno oko 50 do 70 novih ljekara i to predstavlja sjajan kapacitet i potencijal napretka i razvoja Kliničkog centra. Kao krovna institucija moramo biti na visini zadatka u svakom trenutku – kazao je dr Eraković.

On je naglasio da će fokus KC-a u narednoj godini biti kontinuirana medicinska edukacija i potpuno nova organizacija Centra za nauku, gdje će se pored kontinuirane medicinske edukacije sprovoditi trenažni centar kako za ljekare iz KC, tako i za doktore iz čitavog zdravstvenog sistema Crne Gore.

– Do kraja godine bićemo u prilici da pustimo u rad linearni akcelerator čija je vrijednost 2,5 miliona eura, koji će pospiješiti radio terapiju za onkološke pacijente i biće najsavremeniji u regionu, najsavremenije generacije. U sledećoj godini planiramo nabavku još jednog linearnog akceleratora, tako da će Crna Gora sa tri linearna akceleratora sa brojem stanovnika koje pokriva biti najrazvijenija zemlja u region sa pokrivenošću radioterapije. Pored toga u Crnoj Gori ima pet magnetnih rezonanci, od čega su dvije u privatnim zdravstvenim ustanovama.  U budućem periodu planira se nabavaka još jedne magnete rezonance, ali to ne može biti realizovano 2019. Godine.

Najavljujem instalaciju nove angio sale i tada će KC imati tri angio sale. Napravićemo veliki iskorak i uvešćemo procedure koje do sada nisu rađene. Planiramo i nabavku nove opreme za neurologiju, kao i u oblasti hirurgije jer hirurgija mora biti segment svake oblasti – istakao je dr Eraković.

Kako je dodao, ove godine je nabavljen i skener za Dječju bolnicu vrijedan oko 750.000 eura.

U dogovoru sa Fondom i ministarstvom finansija za sledeću godinu je planiran Fond za eksperte te će KC moći da ugosti najveća evropska imena iz oblasti medicine, koja će edukovati ljekare KC i prezentovati nove metode i tehnike rada.

Fokus našeg rada u narednom periodu će i dalje biti smanjivanje liste čekanja. Za mnoge procedure ne postoje liste čekanja kao i za bilo kog hitnog pacijenta. Po prioritetu se pacijenti primaju u KC.  Takođe, najavio je infrastrukturne planove, prije svega otvaranje intenzivne jedinice Klinike za neurologiju, čime će se dobiti mogućnost liječenja najtežih pacijenata na savremeniji i bolji način. Planirana je rekonstrukcija Interne klinike, Centara za patologiju i Centara za plastičnu hirurgiju.

Jedan od najvažnijih strateških planova je izmještanje klinika iz prostora parka Petrovića u krug Kliničkog centra Crne Gore i zahvaljujući dobroj saradnji sa Evropskim institucijama obezbjeđena su materijalna sredstva za Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju. Pema riječima dr Erakovića projekat je gotov, prihvaćen, zgrada je ucrtana u detaljnom urbanističkom planu i u toku je pribavljanje ostalih dozvola.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo planiran je Baby friendly program i obezbijeđana su sredstva za realizaciju tokom sledeće godine.

Klinika za imunologiju i genetiku će biti izmještena na mjesto bivšeg Zavoda za transfuziju krvi.

                                                                                              PR služba KCCG