KCCG obilježio Dan ustanove

0
509

kccgU Crnogorskom narodnom pozorištu, svečanom akademijom, obilježen 19. decembar, Dan Klničkog centra Crne Gore. Na prigodnoj svečanosti je o začaju KCCG, kao najreferentnije zdravstvene ustanove u našoj državi,  prisutne podsjetio direktor dr Jevto Eraković, navodeći dostignuća naše ustanove u godini na izmaku.

– KCCG posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, a buduće aktivnosti naše zdravstvene ustanove biće usmjerene na edukaciju i usavršavanje ljekara u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima.

Put do modernog tehnološki, prostorno i kadrovski osposobljenog KC, koji danas može da odgovori i najsloženijim zahtjevima i potrebama pacijenata, nije bio nimalo lak. Naprotiv, njegove temelje u skromnim uslovima, često i bez osnovnih sredstava za rad, ali sa mnogo znanja i volje, gradile su generacije izuzetnih ljekara, izniklih sa ovih naših prostora. Oni su bili i ostali prepoznatljiv simbol KCCG – poručio je dr Eraković, dodajući da je KCCG referentna ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, u kojoj se godišnje hospitalizuje oko 40 hiljada pacijenata, dok se u Poliklinici pruži preko 1,6 miliona zdravstvenih usluga. Godišnje obavimo i preko 12 hiljada operacija, preko tri hiljade porođaja i preko deset hiljada dijaliza.

Sve to se, kako je kazao, postiže zahvaljujući dobroj organizaciji i angažmanu preko dvije i po hiljade zaposlenih.

Dr Eraković je rekao da je gotovo svaki segment KC rekonstruisan i modernizovan, tako da je ambijent za pacijente prijatniji, a uslovi rada za zaposlene kvalitetniji.

– KCCG posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, a u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, tako da smo danas rame uz rame sa renomiranim medicinskim centrima – poručio je Eraković.

– U našoj ustanovi danas radi preko 50 doktora medicinskih nauka, preko 50 magistara medicinskih nauka i 30-ak profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ovo potvrđuje da je kadar naš najveći zdravstveni kapital u koji se ulagalo i u koji ćemo u budućnosti ulagati, jer su oni garant kvaliteta zdravstvenih usluga. Buduće aktivnosti KCCG će biti usmjerene na edukaciju i usavršavanje naših doktora u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima. Nastavićemo da unapređujemo i razvijamo naš KC, a time i cjelokupni zdravstveni sistem. Svi zajedno imamo dovoljno kapaciteta i znanja da odgovorimo našem najvažnijem zadatku, a to je briga o zdravlju i životu naših građana koji, ubijeđen sam, prepoznaju naš trud i rad i koji nam vjeruju – kazao je dr Eraković.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, rekao je da u KCCG danonoćno rade stručni, odgovorni ljudi, koji su maksimalno posvećeni svome poslu i pacijentima. Oni su uzor mladim generacijama ljekara koje dolaze i primjer kako se vrijednim radom i učenjem, uz najbolje doktore, postaje vrhunski medicinski stručnjak – kazao je dr Hrapović. On je istakao da Vlada Crne Gore ulaže značajna sredstva za unapređenje zdravstvenog sistema, u kojem, kako je dodao, KC ima značajno mjesto.

– Nova, najasavremenija medicinska oprema, ulaganje u adapataciju i izgradnju prostornih kapaciteta i kadrovsko ojačavanje najbolja su potvrda namjere Ministarstva zdravlja da najkvalitetnije zdravstvene usluge budu dostupne našim građanima. Za narednu godinu, za nabavku medicinske opreme, Vlada je opredijelila pet miliona eura. U prvoj polovini sljedeće godine, KCCG će nabaviti tri nova digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke, vrijednosti 1,2 miliona eura. Time ćemo unaprijediti program za rano otkrivanje raka dojke i omogućiti njegovo širenje na sjeverni i južni region Crne Gore. Na ovaj način, uz digitalni mamograf koji u KC već radi, u punom kapacitetu, biće zaokružen program sva tri skrininga na nacionalnom nivou – istakao je dr Hrapović.

Ministartsvo zdravlja je, uz višemjesečne procedure sa Evropskom komisijom, uspjelo da obezbijedi grant sredstva Programa IPA dodijeljenih Crnoj Gori u iznosu od šest miliona eura. Od toga iznosa, četiri i po miliona eura biće uloženo u izgradnju novog objekta u krugu KC, za Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju. Takođe, Ministarstvo zdravlja je, u saradnji sa Ministarstvom finansija i KCCG, kroz kapitalni budžet za nerednu godinu, kandidovalo izgradnju novog urgentnog bloka – kazao je dr Hrapović.

On je poručio da će Vlada i resorno ministartsvo i u narednom periodu nastaviti da unapređuju cjelokupni zdravstveni sistem u kojem KC ima ključno mjesto da bi, kako je objasnio, mogli da odgovore sve većim potrebama građana za zdravstvenom zaštitom.

Na svečanosti su uručene plakete penzionisanim ljekarima i najboljim specijalizantima u 2018. godini: dr Tei Žarković, dr Danilu Radunoviću, dr Marku Vukoviću, dr Milovanu Kaleziću i dr Mladenu Debeljeviću.

U ime nagrađenih specijalizanata obratio se dr Mladen Debeljevići rekao je da nagrade predstavljaju veliku čast, obavezu i snažan vjetar u leđa budućem radu, usavršavanju, ne samo nama dobitnicima, nego i svim ostalim kolegama specijalizantima.

Na svečanoj akademiji je prikazan kratak film o novim procedurama koje se, od ove godine, sprovode u Kliničkom centru Crne Gore kao i film koji je nastao uz pomoć arhivskog materijala i ljubaznošću dnevnog lista Pobjeda, koji je podsjetio na same početke KCCG.

PR služba KCCG