Radost pružaju sitnice

0
853

[heading size=”7”]Intervju: Andrea Mugoša, glumica[/heading] Mladost, ljepota i talenat prožimaju ličnost vedre i uvijek nasmijane glumice Andree Mugoše. Veoma rano predstavila se crnogorskoj javnosti i stekla popularnost koja suštinu njenog bića uopšte nije promijenila. Na samouvjerenosti kojom zrači mogle bi da joj pozavide mnoge starije kolege.

andreaDa je gluma njen životni poziv, a pozorište njena druga kuća, znala je još od malena. Vođena svojom željom i idejom, svu svoju energiju uložila je u studije Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Oduvijek sam željela da se bavim glumom, ljubav prema ovoj profesiji nosim u sebi od kada sam se rodila. Još kao djevojčica sam pokazivala sklonost ka glumi i interesovanju za scenu, i još tada je bilo lako uočiti i prepoznati moj talenat.

Na njeno umjetničko biće uticale su uloge koje je ostvarila u predstavama „Saloma“, „Bokeški D-mol“, „Filomena Marturano“ i rimejku predstave „Vladimir Kućović“ koju su prije 35 godina obilježila poznata glumača imena poput Žarka Lauševića i Mladena Nelevića.

Svaka predstava mi je donijela novo iskustvo i novu školu, i nevjerovatno je koliko pozorište oblikuje, umjetnički kreira i usavršava glumca. Iz probe u probu, iz predstave u predstavu, sve više upoznaješ svoj glumački senzibilitet, razvijaš i usavršavaš svoje sposobnosti, pravilno ih usmjeravaš i uvijek nešto novo naučiš. Pozorište je velika škola za svakog glumca.

Reditelj Milan Karadžić ukazao joj je povjerenje i dodijelio joj ulogu Miljane u popularnoj seriji „Budva na pjenu od mora“, zahvaljujući kojoj se i publika van granica naše zemlje upoznala sa njenim radom. Maestralno je odigrala ulogu Miljane, iako one, kako kaže, pripadaju različitim svijetovima i imaju jako malo dodirnih tačaka.

 Divno je kada se jednom mladom glumcu pruži  prilika da već na početku karijere radi sa velikim glumcima. Uloga Miljane mi je donijela lijepo i značajno iskustvo. Ova serija je moj prvi veliki posao, nakon koga su uslijedili  i drugi, što me jako raduje. Na snimanjima vlada divna atmosfera, odlični su uslovi, sjajna ekipa, kako glumačka, tako i tehnička.  Pristižu korisni savjeti od starijih iskusnih kolega, ali najveći uticaj na nas mlade glumce ipak ima reditelj, koji ima nevjerovatno strpljenje sa nama i daje nam korisne savjete koji će nam i u budućem radu služiti. Oni koji me poznaju kažu da im je neobično kada me gledaju u ulozi Miljane, jer smo dvije sušte suprotnosti. Zaista je malo osobina koje bih mogla da navedem kao zajedničke, i upravo zbog toga što smo toliko različite, ova uloga mi je bila veliki izazov. 

Kao i svaka glumica, i Andrea mašta o velikim i kompleksnim ulogama koje bi pokazale raskoš njenog talenta.

Voljela bih da se oprobam u raznim ulogama i tako obogatim svoje glumačko iskustvo. Ne bih sada mogla da navedem nijednu konkretno, ali moram priznati da priželjkujem neku lijepu filmsku ulogu.

Kao dobra priprema za rad u dječjim predstavama poslužilo joj je iskustvo koje je stekla radeći kao voditeljka dječjih emisija.

Najljepše je raditi sa djecom. Rado se sjetim tog perioda, to je bila lijepa igra i iskrena zabava. Nijesu se samo oni igrali, već i ja, a djeca to osjete, prepoznaju iskrenost i radost igre, pa samim tim tako i uzvraćaju. Oni su najzahtjevnija i najiskrenija publika. Smatram da su voditeljski i glumački posao jako različiti, i da voditeljsko iskustvo ne može mnogo pomoći u glumačkom pozivu. Rad na televiziji pamtim kao jedan lijep period i lijepo iskustvo, ali kada je došlo vrijeme da biram, bez razmišljanja sam se odlučila za glumu.

Sve korisno i lijepo što uradi za sebe, ali i za druge, čini je srećnom i oplemenjuje njenu dušu. Ljepotu življenja pronalazi u malim stvarima.

Vrijeme provedeno sa porodicom i prijateljima, dobra knjiga, film, predstava, sunčan dan, more, pijesak, šum talasa i još mnogo drugih stvari koje mi prijaju čine me srećnom. Obožavam da provodim vrijeme sa mojim sestrićima, naše igre i maženja mi posebno prijaju. Nekada je dovoljan jedan njihov osmijeh ili zagrljaj da mi poprave dan. 

Oslonac i podršku za sve što u životu radi pronalazi u porodici koja joj daje snagu da istraje i ide dalje. Ona je centar njenog svijeta  iz kojeg se sve rađa i razvija.

Najljepše mjesto na svijetu za mene je ono u kome se osjećam potpuno bezbrižno, ušuškano i voljeno. To je svakako moj dom, zahvaljujući mojoj porodici koja mi uvijek pruža bezgraničnu ljubav i sigurnost. Inače, ja sam rak u horoskopu, i sa sigurnošću tvrdim da sam tipičan predstavnik svog znaka.

Iako zbog posla kojim se bavi mora skoro svakodnevno da se šminka, privatno izbjegava taj vid uljepšavanja i odlučuje se za prirodan izgled. Kao i svaka mlada, savremena i emancipovana žena, i Andrea posvećuje dosta pažnje svom tijelu.

Ne podnosim tešku šminku, nikako ne prija mojoj koži, čak ne mislim da me uljepšava. Privatno se jako rijetko šminkam, a ako to već neka prilika zahtijeva od mene, onda se odlučujem za „make up“ koji izgleda prirodno. Pravilna i redovna njega je jako važna i njen rezultat je jedan od najvećih ukrasa žene. Mislim da ne postoji šminka niti komad odjeće koji može uljepšati ženu više od njene zdrave kose i njegovane kože, kao i osmijeha koji krase zdravi zubi. Vodim računa o svojoj koži i volim da joj priuštim ono što joj je potrebno i što joj prija. Kosu ne farbam i jako rijetko je feniram, i smatram da je to najbolja stvar koju mogu da uradim za nju. Naravno, koristim provjerene preparate i redovno koristim pakovanja i maske koje doprinose njenom zdravlju i čine da bude lijepo oblikovana. Ono što je dobro poznato svima, je to da ipak glavnu ulogu igra zdrava ishrana i da nju ne mogu zamijeniti ni najbolji preparati ovog svijeta, kao ni sav trud i umijeće kozmetičara. Trudim se da što više vodim računa o pravilnoj ishrani, i prekorim sebe svaki put kada to zanemarim. Ne bavim se nikakvim sportom, ali praktikujem duge šetnje kad god to vremenski uslovi dozvoljavaju, njih obožavam i jako mi prijaju.      

Stres je najveći neprijatelj modernog čovjeka koji narušava njegov duševni mir, zdravlje i ljepotu. Da bi se oslobodili napetosti treba da naučimo da slušamo ritam života koji u nama kuca.

Nekad prosto zaboravimo na sebe i zanemarujemo ono što nam naš organizam poručuje i traži od nas, treba ga slušati i ugoditi mu, i on će nam dobrim vratiti. Treba činiti sve moguće da se što više oslobodimo svakodnevnog stresa. Treba raditi na sebi, usavršavati se, dopunjavati svoje znanje,  jačati samopouzdanje,  jer sve to čini i pomaže nam da se osjećamo dobro u svojoj koži.   

Pozitivne misli upravljaju njenim životom,  pa u skladu sa tim Andrea poručuje čitaocima „Medicala“ da se fokusiraju na lijepe stvari koje im se dešavaju i tako odagnaju sve ružno što život nosi.

Razmišljajte o svim lijepim stvarima koje imate u životu, o dragim ljudima koje volite i koji vas vole, i o svemu lijepom što vam se dešava. Tako ćete spriječiti i pobijediti negativne misli koje su imale lošu namjeru. Vodite računa o svom zdravlju, i ne zaboravite da se radujete malim stvarima.