Radost stvaranja

Iako su Rajkove skulpture uglavnom izrađene od metala, njegova prva ljubav je kamen.

Metal volim, ali moja prva opsesija je kamen. Neke skulpture sam i realizovao u kamenu. Samo, kamen je tih, spor, nježan, zahtjevan u tehničkom smislu, pa sam ga malo zapostavio. Žao mi je zbog toga. Ponekad obradim samo neki manji komad da bih ga iskombinovao sa metalom. Kada se slažu u obradi, mogu i zajedno da žive na nekoj skulpturi. Metal mi pruža specifičan otpor koji mi odgovara i dosta oskudno ga obrađujem. Za poznavaoce, nijedan komad do sad nijesam ugrijao da bi ga kovao, sve je kovano na „hladno“. Ne znam da li je na odabir metala kao materijala, uticaj imao život u Nikšiću u blizini željezare, i moj otac koji je radio tamo, ili moj profesor Milivoje Babović koji mi je zagolicao maštu svojim radovima u metalu. Možda sve po malo, a možda je to stvar temperamenta.

Inspiraciju za svoj rad pronalazi svuda, počev od mitologije do prirode koja ga okružuje.

Diplomirao sam na temu „Mitologija u savremenoj skulpturi” kod prof. mr Pavla Pejovića, a kasnije magistrirao sa temom „Vertikala kao suština iznutra“ kod istog profesora. Diplomski rad je posvećen Ikaru, prvom letaču, a skulpture su bile nešto u metalu, a nešto i u kombinovanim tehnikama, praćene bojenim crtežima koji nijesu bili skice već radovi sami za sebe. To je bio moj odjek na ljubav koju svakodnevno odbacujemo, gazimo i prljamo. Kakve su vam misli takva su vam djela, a ja sam tada dosta gorko osjećao svijet. I griješio sam, jer postoji i ona druga strana, svijetla i radosna, duhovita i vrcava. Za magistarski rad sam smatrao da treba da bude nešto novo, lično, istraživački i da prati nekakav slijed stvari od prije, pa je mnome ovladala potreba da se skulpture rode kao stilizovane forme koje podržava zapostavljena ritmika oblika i prostora (šupljina). Lajt motiv bila je kičma, njen značaj i nosioc biološkog, materijalnog postojanja čovjeka. Stuba i nosioca svega u toj tjelesnoj arhitekturi. Vertikalnost, odlika dostojanstva, epitet vladaoca svijeta i svega živog u njemu. Nijesam želio podražavati prirodu, samo sam htio da koristim njene poruke i da ih transponujem u jedan drugačiji okvir.

Svoje slobodno vrijeme Rajko voli da provodi sa porodicom, prijateljima i dragim ljudima koji ga ispunjavaju zadovoljstvom, ali, kao što i sam kaže, on bi najradije samo vajao.

Ja bih samo vajao i nešto pravio. Mnogo mi prija da negdje otputujem i boravim neko vrijeme, a da je to u vezi sa mojim kreativnim potrebama. Ne onako bez veze, kao da sam putnički kofer, što ponesete to i vratite. Volim i tada biti aktivan, i baviti se vajarstvom. Slobodno vrijeme dijelim i sa mojim dragim prijateljima, porodicom, kćerkicom Sofijom, a i posvećen sam pedagoškom radu u školi. Do skoro sam rekreativno vozio biciklo, što me je jako ispunjavalo. Povremeno, kao i svi, padam u opsen televizije i to je šteta, jer onda manje čitam. Kinematografija je nešto uz što sam odrastao i mnogo je upražnjavam. Raduje me graditeljstvo i arhitektura, pa se često, u slobodno vrijeme, bavim rješavanjem nekih zanatskih problema u domaćinstvu.

Pozitivnu energiju, ljubav i pažnju crpi iz porodice koja je njegova druga polovina.

Porodica je drugi dio mene. Moja supruga Vesna je i moj kolega, slikar, dizajner, scenograf, majka, žena, učitelj slikanja, organizator i šta sve ne. Dijelimo život po svim pitanjima i velika mi je podrška u životu, a nadam se da sam i ja njoj, mada kada radimo čuvamo stvaralački integritet jedno drugome. Ni našu kćerku ne tjeramo da bude što mi hoćemo. Ima likovnog talenta i već nekoliko godina ima želju da kad poraste bude arhitekta ili naučnik, a u slobodno vrijeme rokerka, kako ona to kaže. Ne znam šta će biti, samo neka se raduje svom životu i onome u čemu će se ostvarivati. Drugačiji stav je oblik robije.

U mladosti se aktivno bavio sportom i vodio računa o zdravom načinu života, a sada to radi onoliko koliko može. Sve u skladu sa mogućnostima. Kaže se „Što posiješ, požnjet ćeš“, i to je opšta istina. Trudim da se zdravo hranim i da zdravo živim, ali ne radim to dovoljno, čini mi se. Izbjegavam da idem kod doktora zbog svake sitnice. Radost stvaranja, radost življenja i bitisanja duboko su ukorijenjeni u Rajkovu životnu filozofiju koja se ogleda i u poruci čitaocima „Medical“-a.