Homeopatija i kućna apoteka

0
1285

homeopatijaHomeopatija je sistem lijecenja razvijen 1796 godine od strane Njemackog doktora Samuela Hanemana. Ona se zasniva na zakonu sličnosti “Slicno se slicnim liječi”- principu prvi put prepoznatom od strane Hipokrata, oca savremene medicine, još u 5 vijeku nove ere.

I u nasem narodu postoji prepoznavanje ovog principa u izreci “Klin se klinom izbija”. Da objasnimo ovaj princip, poslužićemo se primjerom homeopatskog lijeka, Alium Cepa, koji se pravi od crnog luka. Kada se sjecka crni luk, osoba će obično razviti sekreciju iz nosa i očiju, crvenilo i nadraživanje sluzokože. Ovi simptomi su isti kao i simptomi kod kijavice i polenske alergije, te se zato homeopatski lijek spravljen od crnog luka koristi uspješno kod prehlada i alergijskih kijavica. Pošto luk može izazvati ove simptome kod zdrave osobe, on ih može liječiti kod bolesne osobe.

Vjerovatno najznačajniji princip homeopatije jeste da ona liječi osobu a ne bolest. Tako će dvije osobe sa istom dijagnozom dobiti različiti homeopatski tretman prilagođen cijeloj osobi, tj njenom mentalnom, emotivnom i fizickom aspektu. Homeopatski postupak liječenja koncentriše se na traženje uzroka oboljenja. U homeopatiji simptomi se gledaju kao dragocjeni putokazi u razumevanju bolesti, način na koji naše tijelo komunicira sa nama i javlja nam da nesto “škripi“. Adekvatno izabran homeopatski lijek usloviće poboljsanje i izlječenje na svim nivoima, pa se tako osoba mora osjećati bolje, istovremeno i psihički i fizički.

Homeopatija prepoznaje postojanje “vitalne sile”, one inteligencije u nama, našeg unutrašnjeg ljekara i koristi ljekove da stimuliše tu mudrost organizma da dovede do samoizlječenja.

Homeopatijom se tretira širok spektar akutnih i hroničnih oboljenja, ali se takođe može koristiti i u prevenciji i smanjenju genetske podložnosti bolestima. Homeopatski ljekovi su svi spravljeni od prirodnih supstanci, uglavnom biljnog i mineralnog porijekla. Oni su netoksični i ne ostavljaju nus pojave. Da bi se to postiglo, ljekovi se u postupku spravljanja razblažuju do tačke da se originalana supstanca nalazi prisutna ili samo u tragovima, ili samo u svom energetskom, vibracionom stanju. Tim postupkom je izbjegnuta toksičnost a pojačana ljekovitost materije, jer ona djeluje na svom emergetsko-dinamičkom principu a ne na matrijalnom nivou.

Homeopatski ljekovi mogu biti dragocjena pomoć u kućnoj apoteci, za tretiranje najčešćih blazih i manjih tegoba kod djece i odraslih, kao i u slučaju prve pomoći kod manje težih povreda.

Sve je veći broj homeopatskih ljekova u našim apotekama, koje možete koristiti u ovom smislu. Neki od njih su za dječje tegobe tipa, zubica, grčeva, upale uha, do ljekova za prehlade, sinuse, polenske alergije…

U ovom članku osvrnucemo se na homeopatske ljekove koji se najčešće koriste u kućnoj apoteci.

ARNICA MONTANA, u nasem narodu poznata kao brdjanka, je verovatno najpoznatiji homeopatski lijek za sve vrste povreda, od obične modrice, uganuća, pa do preloma. Koristi se uspjesno i za zarastanje rana, ubrzava zacjeljenje i post operativni oporavak.

HYPERICUM, ili kantarion, kao homeopatski lijek djeluje kod rana, uboja, a naročito kod povrede nervnog tkiva, te se korsiti kod “prebijenog” prsta, usinuca, išijasa, poslije zubarskih intervencija.

CALENDULA, ili neven je homeopatski lijek za zacjeljivanje rana, posjekotina, poderotina, opekotina, prevenciju infekcija rana, prirodni antibiotik, zaustavlja krvarenje.

APIS, homeopatski lijek spravljen od pčelinjih proizvoda. Koristi se kod uboda i ujeda insekata praćenim otocima, bolom, crvenilom, pečenjem i svrabom.

COCCULUS I TABACUM, homeopatski ljekovi za mučninu u putu, u prevoznim sredstvima sa tockovima, pa do brodskog ljuljanja.

CANTHARIS, za opekotine, bilo da su od vrelog ulja, pegle ili izloženosti suncu.

ARSENICUM ALBUM, od neprocjenjive pomoći kod trovanja hranom, vodom, ljetnjih proliva, stomačnih virusa i stomačnog gripa.

CHAMOMILA, svaka kuća koja ima malu djecu treba da ima ovaj homeopatski lijek koji je spas kod grčeva, zubica, upala uha, temperature, uznemirenosti.

IGNATIA, homeopatski lijek za “loše vijesti”, emotivne traume i šokove.

NUX VOMICA, odlican lijek za mamurluk, stomačne tegobe usljed pretjerivanja u jelu i piću, nadimanje, gorušicu, mučninu, povraćanje, trovanja hranom.

ACONITUM, I ARGENTUM NITRICUM, homeopatski ljekovi za strah od aviona i letjenja, paničnih napada na javnim mjestima, zatvorenih prostora, gužvi, kod javnog nastupa, pred ispit.

Ovi ljekovi predstavljeni su u svrhu informisanja, a ne samoprepisivanja. Homeopatski ljekovi su krojeni prema osobi a ne dijagnozi. S toga je najbolje prethodno se konsultovati s ljekarom homeopatom.

Dr Snežana Tomić, homeopat