01. decembar – NASTAVAK DOBRE SARADNJE CRNE GORE I MAĐARSKE U OBLASTI ZDRAVSTVA

0
405

Crnogorski ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i mađarski ambasador Kristijan Poša izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom dvije zemlje u oblasti zdravstva, uz obostrano uvjerenje da će se nastaviti i intenzivirati kroz buduće zajedničke projekte, u cilju kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga građanima Crne Gore.
Ambasador Poša upoznao je ministra Hrapovića sa zdravstvenim kapacitetima sa kojima raspolaže Mađarska, naglašavajući da su mađarski medicinski centri prepoznati po kvalitetu u cijeloj Evropi, kao i da imaju izuzetno razvijen banjski turizam. On je istakao da su fakulteti medicine u Mađarskoj prepoznati u evropskom regionu, a diploma mađarskog univerziteta priznata u cijelom svijetu.
Ministar Hrapović je mađarskom ambasadoru predočio na koji način je organizovan i funkcioniše zdravstveni sistem Crne Gore i ocijenio da su se stvorili uslovi za potpisivanje memoranduma o saradnji izmedju Ministarstva zdravlja Crne Gore i Ministarstva ljudskih resusrsa Mađarske, u sklopu kojeg je sektor zdravstva i istakao važnost saradnje dvije zemlje, s obzirom na to da je Crna Gora na putu ka NATO i Evropskoj Uniji.
Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti stručnog usavršavanja crnogorskih ljekara u prestižnim mađarskim zdravstvenim centrima, kao i dolazak mađarskih stručnjaka u crnogorske zdravstvene ustanove, jer je edukacija zdravstvenih radnika jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja u narednom periodu. Razgovarano je i o mogućnosti saradnje u oblasti farmaceutske politike i unaprjeđenja tehnoloških kapaciteta u crnogorskim zdravstvenim ustanovama.