01. jun – U Crnoj Gori revakcinisane 88.602 osobe

0
49

U Crnoj Gori do sada je dato 223.627 doza vakcina protiv koronavirusa, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me. Prvu dozu vakcine primilo je 135.025 građana, a drugu 88.602 osobe.

Masovna vakcinacija protiv COVID 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

U Institutu za javno zdravlje razmatraju da građanima koji nijesu vakcinisani uvedu zabranu prisustvovanja manifestacijama, festivalima i sportskim događajima ili obavezan negativan PCR test koji će sami morati da plate, potvrđeno je Danu iz te ustanove.

Načelnica za imunizaciju u Institutu dr Milena Popović Samardžić kazala je da se razmatraju ograničenja kojima će se prisustvo na manifestacijama, festivalima i sportskim događajima dozvoliti samo vakcinisanim građanima. Pojasnila je da se takve mjere razmatraju zbog niskog obuhvata mladih vakcinacijom. Takođe je kazala da na raspolaganju imaju oko 13.000 doza kineskih vakcina, a uskoro očekuju isporuku 40.000 doza ruske vakcine Sputnjik V.

Ona je ponovila da bilježe nedovoljan odziv mladih za vakcinaciju.

– U starosnim grupama preko 70 godina vakcinisano je više od 50 odsto stanovništva, a taj broj je značajno manji kod mladih, radno aktivnih ljudi, prema kojima će sada ići fokus kampanje. U Velikoj Britaniji samo vakcinisani mogu da prisustvuju raznoraznim okupljanima, bilo da su to utakmice, pozorišta, bioskopi, čak i u restoranima. Ako se nastavi ovakav odziv mladih i mi ćemo biti prinuđeni da krenemo sa regulativom koja će rješavati ovako niski odziv u tim grupama – saopštila je dr Popović Samardžić.

Istakla je da je kod 60 od 30.000 u potpunosti imunizovanih ljudi, infekcija virusom korona registrovana 14 dana nakon dobijanja druge doze. Takođe su, kaže, uočili da između prve i druge doze vakcine imamo 600 inficiranih osoba, piše Dan.