02. novembar – Prve kazne zbog zabrane pušenja u javnim prostorima – Austrija

0
265

U Austriji je na snagu stupio strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama upotrebe duvanskih proizvoda. Novi zakon, koji pokriva i nargile i elektroničke cigarete, predviđa kazne do 1.000 eura za pušače, a do 10.000 eura za vlasnike i upravnike prostora.

Vlada desnog centra, koja je pala u maju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, uprkos peticiji za opštom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana.

– U Šiša barovima od stupanja na snagu zabrane pušenja prve večeri zabilježeno je opadanje obrta za 95 odsto. Radi se o 500 pogođenih lokala sa do 10.000 zaposlenih – ukazuje se u saopštenju Udruženja šiša barova Austrije, koje najavljuje osporavanje zakona pred Ustavnim sudom. Međutim pošto će Ustavni sud tom temom da se bavi tek u martu, do tada će veći broj Šiša barova, kako se upozorava, biti zatvoreno