02. septembar – Vakcina protiv korone štiti djecu i sprječava prenos virusa na starije – BiH

0
129

Vakcinacijom protiv korone djece starije od 12 godina štiti se njihovo zdravlje, te smanjuje mogućnost da prenose virus na starije koji nijesu zaštićeni od ove opasne infekcije i kod kojih može da se razvije teška i po život opasna forma kovida. Na ovo ukazuju ljekari koji objašnjavaju da jeste činjenica da se djeca ređe inficiraju i da se kod njih, uglavnom, razvijaju blaže kliničke slike, ali da se zna desiti da i mlađi završe na bolničkom liječenju. Ranija analiza UKC RS pokazala je da je njihov najmlađi pacijent imao godinu dana, a najmlađi koji je priključen na respirator 10 godina.

Iz Instituta za javno zdravlje RS pozvali su sve roditelji da, ako to žele, mogu da dovedu svoju djecu stariju od 12 godina na vakcinaciju protiv kovida. U međuvremenu, u RS je protiv korone vakcinisan određen broj djece starije od 12 godina. Zvanična statistika pokazuje da je, s druge strane, SARS-CoV-2 u Srpskoj do sada potvrđen kod 1.410 djece starosti od šest do 14, te 1.800 u dobi od 15 do 19 godina.

Dr Mladen Grujičić, epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja, naglašava da je problem što djeca, posebno ona koja su na kraju osnovne, te u srednjoj školi, mogu da prenesu infekciju na ostale koji nijesu vakcinisani i koji nemaju zaštitu. Dodaje da djeca manje obolijevaju i imaju blažu kliničku sliku u odnosu na starije od 18, a posebno starije od 65 godina., piše Srpskainfo.