03. septembar – Sve više onih koji su preležali koronavirus

0
96

Interesovanje građana za seroepidemiološke testove u posljednje vrijeme je povećano, a kako su Dnevnim novinama kazali u privatnim laboratorijama u Podgorici, građani ih najčešće rade u želji da utvrde da li su razvili imunitet na korona virus, ali i zbog putovanja u inostranstvo.

Specijalista medicinske biohemije mr sc. Dragica Božović kaže da je u prosjeku od svih testiranih pozitivno od 15 do 20 odsto pacijenata.

– S vremenom je broj pozitivnih na preležanu infekciju, IgG antitijela, u porastu. Obradili smo značajan broj pacijenata i pozitivnih je prosječno 15-20 odsto – kazala je mr Božović.

Kako objašnjava, antitijela se formiraju kao odgovor organizma na prisustvo virusa i određuju se iz krvi pacijenta.

– Antitijela klase IgM se mogu detektovati nedjelju dana nakon prvih simptoma bolesti i pokazatelj su svježe infekcije. Održavaju se najduže dvije do tri nedjelje i kasnije se ne mogu određivati. Antitijela klase IgG su najvišeg nivoa između druge i četvrte nedjelje od prvih simptoma bolesti. Visočija su kod teže kliničke slike i zadržavaju se malo duže kao pokazatelj preležane infekcije – pojasnila je mr Božović.

Dr Mija Musović iz laboratorije Milmedika naglašava da su primijetili da je veliki broj pacijenata bilo pozitivno iako nijesu imali simptome korona virusa.

– Ima dosta pacijenata koji su asimptomatski, koji su preležali virus, a nisu ni znali. Na primjer, dođu da rade test zbog putovanja i utvrde da su pozitivni. E sad to uglavnom nisu neka visoka antitijela, vjerovatno je bio neki blaži kontakt. Međutim, kada je riječ o imunitetu, pitanje je koliko zapravo ostaju ta antitijela u krvi. To nije dovoljno ispitano – napominje dr Musović.

Pored seroloških testova, dr Musović navodi da se rade i brzi test brisa na antigen na Covid koji predstavlja dobru selekciju u sklopu PCR-a.

– Mi radimo brzi test brisa iz nosa i to je nešto novo, što se dobro pokazalo kao pouzdano, ali ne može se uzeti kao potvrdni test. Ipak, to predstavlja dobru selekciju za PCR test. Uzme se bris pacijentu, odradi se u roku od pola sata i ukoliko je pozitivan, mi ga dalje šaljemo Institutu za javno zdravlje da ga testiraju na PCR. Za taj brzi test je veoma važna faza u kojoj se pacijent testira. Bitno je ako se kod pacijenta pojave simptomi da dođe da uradi brzi test u tih prvih dva do tri dana – pojašnjava dr Musović i naglašava da je u svakom slučaju potreban PCR test.