04. februar – SRBIJA DRUGA U EVROPI PO SMRTNOSTI OD MALIGNIH BOLESTI

0
242

Srbija je na drugom mjestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti i potrebno je mnogo više da se radi na prevenciji i brzom dijagnostifikovanju tih oboljenja, upozorio je predsjednik Srpskog ljekarskog društva Radoje Čolović.
– Prošle godine smo, suočeni s podacima da se Srbija nalazi na 18. mjestu u Evropi po učestalosti obolijevanja od malignih bolesti i tada smo pokrenuli projekat Onkologija u Srbiji – znanjem protiv malignih bolesti i on već daje rezultate – rekao je Čolović. On je još istakao da je cilj tog projekta obuka zdravstvenh radnika na prevenciji i ranom otkrivanju malignih bolesti, kao i na njihovoj dijagnostici i liječenju.
Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić rekao je da je pored obuke ljekara važno i da građani budu što bolje informisani o malignim oboljenjima. On je kazao da je u poslednjih nekoliko godina dosta uloženo u bolničku opremu za liječenje maligniteta i da će do kraja godine onkološki centri u Srbiji imati 25 aparata za zračnu terapiju, čime će biti postignut zlatni standard, jedan takav aparat na 250.000 stanovnika.
Za oboljele je dobra vijest i što je odobreno šest novih ljekova za onkološke pacijente.
U planu je izgradnja novog objekta u Beogradu gdje bi se liječili oboljeli od raka, a da je za građevinske radove potrebno oko 10 miliona eura, koliko i za opremanje klinike.