05. februar – STIGAO NAJSAVREMENIJI MULTISLAJSNI SKENER – Srbija

0
252

Zdravstveni sistem Srbije od je bogatiji za najsavremeniji skener, koji će doprinijeti da se smanji broj interventnih kardioloških zahvata i koronarografija, kao i liste čekanja. Riječ je o multislajsnom skeneru, čija snimanja traju veoma kratko, a doza zračenja je izuzetno mala, uz odličan kvalitet slike, koji će, iako smješten na drugoj hirurškoj klinici KCS-a, biti dostupan pacijentima iz cijele Srbije.
– Građani su dobili novi kvalitet u dijagnostici skenera. Radi se o aparatu koji će biti jedna mogućnost, ne samo poboljšanja dijagnostike i terapije za srčane bolesnike, jer nema ograničenja u snimanju srca, niti pulsom niti aritmijom, niti težinom bolesnika, ali će moći da se radi dijagnostika i na plućima, mozgu, čak i zglob u pokretu – rekao je direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin.
Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Berislava Vekića, aparat će dominantno služiti za kardiološka oboljenja, ali će njime moći da se dijagnostifikuje i svaki drugi organ koji ima indikaciju za dijagnostičku proceduru.
Istakao je da je aparat važan zbog liste čekanja.
– Kupovinom nekoliko sličnih aparata smanjili smo liste čekanja za dijagnostičke procedure na skeneru i nemamo više liste čekanja što se tiče skener dijagnostike, već liste zakazivanja, tako da možemo da završimo sve u roku od 30 dana – naveo je Vekić.
Aparat košta nešto više od milion eura, a sredstva za njegovu nabavku donirala je kontrola letenja Srbije i Crne Gore.