04. januar – Ulaganje u zdravsvo mora biti veće

0
215

Odliv ljekara iz javnog zdravstva najveća je opasnost po crnogorski zdravstveni sistem u godinama koje dolaze, upozorio je predsjednik Ljekarske komore Crne Gore, dr Aleksandar Mugoša.

– S obzirom na to da je školovanje doktora medicine dugotrajno i skupo, bogatim zapadnoevropskim zemljama mnogo više odgovara da samo uvezu gotov proizvod, nego da troše ogroman novac i vrijeme na školovanje sopstvenog kadra. Iz tog razloga bogate zemlje smanjuju administrativne barijere za zapošljavanje ljekara iz Jugoistočne Evrope, povećavaju njihove zarade, obezbjeđuju smještaj, ubrzane kurseve učenja jezika i sve ostalo neophodno za što brži početak samostalnog rada, olakšanu integraciju u sistem i adaptaciju na novu sredinu – objasnio je dr Mugoša.

On je poručio da Ljekarska komora neće dozvoliti da zdravstveni sistem bude nesiguran što se tiče rada doktora medicine. Komora će, prema njegovim riječima, pokušati da identifikuje sve one koji se nelegalno bave ljekarskim pozivom.

On smatra da investiranje u zdravstvo mora biti mnogo veće nego do sada, ali i da je neophodno bolje, jasnije i preciznije planiranje kada je u pitanju budućnost zdravstvenog sistema.