30. januar – Za sedam dana od gripa umrlo pet osoba

0
322

Od posljedica gripa za sedam dana u Crnoj Gori umrlo je pet osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje. Četrdesetpetogodišnja pacijentkinja, peta je žrtva gripa ove sezone, a preminula je u Kliničkom centru Crne Gore. Od gripa je preminuo dvoipogodišnji dječak, kao i tri starije osobe. Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da je broj oboljelih od gripa od 21. do 27. januara udvostručen u odnosu na pretprošlu sedmicu.

– U Crnoj Gori u toku 4. nadzorne sedmice 2019. godine (21.01-27.01.2019.) prijavljeno je 386 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 62,2/100 000 stanovnika. To je za dva puta veća vrijednost incidencije u odnosu na vrijednost iz prethodne sedmice, odnosno za tri puta veća vrijednost incidencije u odnosu na vrijednost za isti period prethodne godine – saopšteno je iz IJZ.
Kako poručuju iz IJZ za sada se registruje epidemijsko javljanje sa niskim intenzitetom aktivnosti gripa.
Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići pik u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postupno padati, poručuju epidemiolozi.
Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu je registrovan u uzrastu od 20-64 godine (230 oboljelih), a najviša incidencija registrovana je u uzrastu od 0-4 godine i u uzrastu od 5-14 godina, dakle među djecom predškolskog i školskog uzrasta.