04. oktobar – Uz proteste počela primjena kovid potvrda u zdravstvu – Hrvatska

0
20

U Hrvatskoj je uz manje proteste, počela primjena kovid potvrda u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite. Pedesetak demonstranata okupilo se ispred Kliničko-bolničkog centra Zagreb, među njima i manji dio zaposlenih u toj bolnici koji odbijaju da se testiraju, a nemaju potvrde o vakcinisanju ili prebolijenju Kovida 19.

Uz skandiranje Izdaja, Ostavka i Dolje sramotne odluke okupljeni su onemogućili ministra zdravlja Vilija Beroša da ispred bolnice da izjavu za novinare.

Među okupljenima su većinom bili građani koji su nedavno prisustvovali antivakserskom skupu u Zagrebu. Ispred bolnice bio je manji broj medicinskih sestara i tehničara KBC Zagreb, ali nije bilo ljekara.

Direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić izjavio je novinarima da je pozvana policija i da većina okupljenih nijesu zaposleni u bolnici. On je naveo da je u KBC Zagreb dosad vakcinisano 81,5 odsto zaposlenih ljekara i 56 odsto medicinskih sestara.

I ispred bolnice u Splitu se okupilo nekoliko desetina protivnika kovid potvrda, među njima manji broj zdravstvenih radnika. Oni su uzvikivali parole protiv kovid mjera, a neki od njih su vrijeđali direktora KBC Split Julija Meštrovića, prenijeli su lokalni mediji.

Meštrović je novinarima rekao da je više od 90 odsto ljekara i medicinskih sestara ili vakcinisano ili preboljelo bolest, prenosi Beta.