05. januar – Crna Gora pregovara sa više proizvođača vakcina

0
61

Njemačka i Crna Gora biće i dalje pouzdani partneri, a ambasada Savezne Republike Njemačke nastaviće da pruža podršku crnogorskom zdravstvenom sistemu u nastavku borbe protiv pandemije koronavirusa, zaključeno je tokom susreta ministarke zdravlja, dr Jelene Borovinić Bojović i njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Roberta Vebera.

Kako su istakli u Ministarstvu, razmijenjena su iskustva o najaktuelnijem javnozdravstvenom izazovu na globalnom nivou, COVID19 pandemiji, a razmatran je i nastavak saradnje dvije zemlje u okvirima zdravstevnih planova.

– Vi ste nesumnjivo, preuzeli najizazovniji resor u Vladi. U borbi sa novim sojem koronavirusa poklekli su mnogo razvijeniji zdravstevni sistemi u svijetu. Uvjerio sam se da Crna Gora predano radi na suzbijanju širenja infekcije, a u prvom redu za to su zaslužni Vaši zdravstveni radnici. Moja zemlja snažno podržava Vaše napore da ovu situaciju u budućnosti stavite pod kontrolu, jer kako smo se svi uvjerili, virus ne poznaje granice i niko nije bezbjedan dok svako ne bude bezbjedan – kazao je Veber.

Borovinić Bojović saopštila je njemačkom ambasadoru da je plan vakcinacije protiv COVID19 infekcije završen, da su prepoznate rizične grupe, te da je detaljno razrađena dinamika kojom će teći imunizacija u Crnoj Gori.

– Pregovaramo sa više proizvođača vakcina i naša su očekivanja da u što skorijem roku počnemo sa vakcinacijom. Pored epidemioloških mjera, koje su na snazi, vjerujemo da će imunizacija u narednom periodu, kako kod nas tako i u svijetu dobiti borbu sa COVID19 pandemijom – kazala je ministarka Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja zahvalila je njemačkom ambasadoru na pomoći koju njegova zemlja upućuje zdravstvenom sistemu Crne Gore i konkretno posljednjoj donaciji u vidu pulsnih oksimetara, koji će, kako je rekla, biti upućeni primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje se zbrinjava oko 80% pacijenta inficiranih koronavirusom.