05. jul – Ne planiraju uvođenje zaštitnih mjera protiv koronavirusa – Hrvatska

0
46

Prošla su već tri mjeseca otkako je Nacionalni štab civilne zaštite ukinuo većinu  protivepidemijskih mjera nakon što su početkom aprila brojke zaraženih koronavirusom, ali i umrlih od covida-19 drastično pale. Činilo se da epidemija covida-19 u Hrvatskoj, kao i drugdje u Evropi, nepovratno jenjava nakon što su sve epidemijske statističke krivulje strmoglavo padale nakon vrhunaca zabilježenih krajem januara. U Hrvatskoj je vrhunac zabilježen 26. januara kada je bilo 11.812 zaraženih i 64 umrlih.

Nakon dužeg razdoblja relativno niskih brojki, protekle nedjelje broj zaraženih je nekoliko dana ponovno premašivao hiljadu. To što je u protekla 24 sata zabilježeno 57 novih slučajeva zaraze pripisano je manjem broju testiranja nedjeljom. No, sada je broj aktivnih slučajeva zaraze u Hrvatskoj 5498. Od tog je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, a sedmero je na na respiratoru. Preminule su tri osobe.

Budući da od sredine juna opet raste broj zaraženih virusom SARS CoV-2, a neke zemlje, poput Njemačke, ozbiljno razmatraju vraćanje protivepidemijskih mjera na snagu, strahujući već od novog ljetnog talasa epidemije, nadležni u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje (HZJZ) ne razmatra vraćanje na snagu određenih mjera. Net.hr