24. jul – Potvrđeno 10 slučajeva majmunskih boginja – Hrvatska

0
19

U Hrvatskoj je za sada potvrđeno 10 slučajeva majmunskih boginja, a riječ je o muškim pacijentima starosti između 30 i 50 godina, potvrdila je epidemiološkinja dr Goranka Petrović koja očekuje da će u narednim nedeljama stići prve doze vakcina protiv te virusne bolesti. Za sada se zna da su dvojica zaražena u inostranstvu, a za ostale se još prikupljaju podaci.

– Svaka država Evropske unije donijeće svoj plan vakcinacije protiv majmunskih boginja, a prve doze u Hrvatsku mogle bi doći ubrzo iako nije određen konkretan datum – rekla je epidemiološkinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dr Petrović.

Evropska komisija je preduzela zajedničku nabavku vakcina, a nekolicina zemalja, poput Njemačke i Španije je već primilo prve doze vakcina protiv majmunskih boginja, koje su ove godine zabilježene u brojnim zemljama širom evropskog kontinenta.

– Podjela vakcina prema državama izvršiće se proporcionalno prema broju stanovnika i prema tome u kojoj je mjeri epidemija pogodila određenu državu. U narednim nedeljama očekuje se da vakcina stigne i u Hrvatsku – izjavila je direktorica Odjeljenja za respiratorne bolesti u HZJZ-u dr Petrović.

Hrvatska će dobiti 1400 doza vakcina.

Inače, Evropska agencija za ljekove (EMA) objavila je da je odobrila vakcinu protiv velikih boginja i za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, bolesti koja se širi i za koju bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mogla izdati maksimalno upozorenje.

WHO je objavila da je za više od 50 zemalja svijeta proglasila epidemiju majmunskih boginja “vanrednom situacijom od međunarodnog značaja”. Hina