25. jul – Ljekari iz KB-a Merkur izveli svjetski poduhvat – Hrvatska

0
19

Ministar zdravlja Vili Beroš čestitao je timu Kliničke bolnice Merkur na prvoj višestrukoj transplantaciji jetre, pankreasa i tankog crijeva ističući da se transplantacijski tim KB Merkur svrstao se u sam svjetski vrh transplantacijske medicine.

– Čestitam timu KB Merkur koji je iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, pankreasa i tankog crijeva – rekao je ministar Beroš.

Istakao je da se transplantacijski tim KB Merkur, osim što su pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

Značajni uspjeh KB Merkura dodatno potstiče na nužne reformske iskorake koji će dodatno osnažiti zdravstveni sistem što KB Merkur, ostale zdravstvene ustanove kao i pacijenti zaslužuju, kazao je ministar.

– Iako su iza nas i pred nama novi testovi za zdravstveni sistem, svaki uspjeh odražava snagu i potencijale našeg zdravstva te je dodatni pokretač u stvaranju preduslova za nužne reformske korake – smatra Beroš.

Poručio je da su Vlada i Ministarstvo zdravlja opredijeljeni za zakonske izmjene te dodatnom unaprjeđenju zdravstvenog sistema, za otvoreni dijalog sa svima koji žele da ojačaju položaj radnika na kadrovskom, organizacionom i finansijskom nivou s pacijentom u središtu zdravstvenog sistema.

Transplantacijski hirurg KB Merkur dr Stipislav Jadrijević rekao je da je multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB Merkur, izvedena na pacijentu u terminalnom stadijumu bolesti jetre. Zbog višestrukih operacija tankog crijeva, bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, pankreasa i tankog crijeva, dodao je dr Jadrijević i kazao da zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj već je i rijetkost u ostalim zemljama EU, posebno u odrasloj populaciji.

– Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU. Drago mi je da ministar Beroš prepoznaje izvrsnost naših radnika, ali i postojeće izazove te da je usmjeren prema pozitivnim iskoracima na svim nivoima hrvatskog zdravstvenog Sistema – rekao je dr Jandrijević. Danas.hr