19. jul – Srbija u samom vrhu po broju oboljelih od karcinoma dojke

0
17

Stopa obolijevanja od karcinoma dojke na sto hiljada žena je 67, 2 odsto žena, a umiranja je 27,2. Na osnovu istraživanja i podataka, Srbija je u samom vrhu po broju oboljelih od ove vrste maligniteta. Tokom prethodne godine u ovoj zemlji je oboljelo oko pet hiljada, a preminulo čak 1766 žena i to je signal i alarm da zdravstvene vlasti moraju nešto da urade.

Tako su počeli pregledi u pokretnom mamografu u Kragujevcu. Termini za preglede u pokretnom mamografu popunjeni su do kraja jula. Do sada se na brojeve telefona kol centra Situacionog centra prijavilo oko pet stotina Kragujevčanki, a biće organizovani i pregledi žena iz drugih opština Šumadije. Dnevno će biti pregledano do 50 žena starosti od 45 do 69 godina i žena poslije 40. godine sa pozitivnom porodičnom anamnezom. Na inicijativu Saveta za zdravlje Grada Kragujevca i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović – Batut’ uz podršku Ministarstva zdravlja, u Kragujevcu je prvi put pokretni mamograf i u krugu UKC Kragujevac biće postavljen do kraja avgusta.

– Dvije godine pandemije su uticale da odgovorimo potrebama naših sugrađanki za preglede mamografom. Veliku zahvalnost za podršku u ovoj akciji lokalna samouprava upućuje Institutu Batut, UKC Kragujevac i Domu zdravlja Kragujevac – kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog vijeća za zdravstvo i predsjednica Savjeta za zdravlje Grada Kragujevca.

U Kragujevcu rade dva dijagnostička memografa, u Domu zdravlja koji tokom godina pandemije nije radio u punom kapacitetu i u UKC Kragujevac koji je vezan za dijagnostiku i preoprativne zahvate.

– Pokretni mamograf je veoma bitan za ranu dijagnostiku karcinoma dojke, a svjedoci smo da je, posljednje dvije godine zbog pandemije, smanjena, prije svega prevencija, rana dijagnostika i rane skrining metode ne samo karcinoma dojke već svih maligniteta. Ovo je veoma značajan doprinos ranoj dijagnostici jer će doprinijeti zdravstvenoj zaštiti žena i UKC Kragujevac je pružio svu logističku podršku i podršku drugih resursa, a u rad su uključeni naši radiolozi – kazao je prof. dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora UKC Kragujevac. Danas.rs