21. jul – Registrovano osam slučajeva majmunskih boginja – Srbija

0
17

U Srbiјi je do sada registrovano osam slučajeva majmunskih boginja, šest na teritoriji Beograda i dva na teritoriji Vojvodine, sopštio je Institut za javno zdravlje Srbije. Navode da je kod svih osam pacijenata riječ o importovanoj infekciji, što znači da su zaraženi stigli iz inostranstva i da su se po dolasku u Srbiju razvili simptomi bolesti.

– Svi imaju tipičnu kliničku sliku majmunskih boginja, sa razvojem ospe, a pacijenti su dobrog opšeg stanja. Jedan pacijent je bio u hospitalnoj izolaciji dok je ostalih sedam u kućnoj – precizirali su u Batutu.

Majmunske boginje, endemska su bolest u Africi. Međutim, od početka maja počele su da se šire globalno, a eksperti Svjetske zdravstvene organizacije prenos infekcije dovode u vezu sa nekoliko rejv žurki u Evropi.

Prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji registrovan je 17. juna. Zaraženi pacijent stigao je u Srbiju iz Njemačke i bolnički je liječen.

Bolest obično traje dvije do četiri nedelje. Najčešći prvi simptomi su groznica, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, iscrpljenost, ali i otečeni limfni čvorovi. U drugoj fazi bolesti nastaju kožne promjene. One mogu biti različite. Obično su to neprijatan svrab i osip, sa više hiljada lezija, koje podsjećaju na plikove. Lezije se postepeno mijenjaju, te su prvo ispunjene tešnošću, potom gnojem, i konačno se pretvaraju kraste prije nego što nestanu.

Virus može da se širi ujedom ili ogrebotinom zaražene životinje, konzumiranjem mesa zaražene životinje, direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirom kontamirane posteljine ili odjeće. Ulazi u tijelo preko lezija kože, respiratornog trakta ili sluzokože (oči, nos ili usta).

Majmunske boginje slične su velikim boginjama (variola vera), te vakcina protiv velikih boginja štiti 85 odsto i protiv majmunskih. U Srbiji, ali i najvećem broju zemalja svijeta, vakcine nema jer su velike boginje iskorijenjene prije više od 40 godina, te nije bilo potrebe za njom. Euronews Srbija