22. jul – Nagli skok oboljelih u Srpskoj – BiH

0
18

U Srpskoj je korona virus unazad sedam dana potvrđen kod 644 osobe, što je tačno polovina od onih koju su u ovom periodu testirani zbog sumnje na prisustvo SARS-CoV-2.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, tokom protekle sedmice testirana su ukupno 1.283 laboratorijska uzorka. U ovom periodu, kovid je odnio osam života, dok je broj hospitalizovanih porastao za skoro 45 odsto.

Ljekari upozoravaju da su u periodu pogoršanja epidemiološke situacije, te da i u narednom periodu treba da očekuju kako porast broja novozaraženih, tako i broja hospitalizovanih.

Trenutno dominantni sojevi korone ne izazivaju jako teške kliničke slike.

Među hospitalizovanima su, trenutno, uglavnom pacijenti koji već imaju neke bolesti i koji su, pri tome, kovid pozitivni. Kod njih se najčešće radi o pogoršanju osnovne bolesti, a dominiraju ljudi srednje i starije životne dobi.

Ljekari strahuju da će, u slučaju daljeg pogoršanja, dodatno porasti i opterećenje na bolnički sektor, a posebno se plaše ukrštanja kovida sa sezonskim gripom, što bi moglo da izazove ozbiljnije problem. Srpskainfo.