05. mart – Godišnje 20 djece sa srčanom manom

0
259

Predstavnici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) obišli su Institut za bolesti djece (IBD) u kome se nalazi novi aparat za ultrazvuk srca za čiju je nabavku CEDIS obezbijedio pola novca.

Kako je saopšteno iz KCCG-a, vrijednost aparata je oko 60 hiljada eura. Dr Draško Nikčević, kardiolog Instituta za bolesti djece, kazao da je novi aparat za ultrazvuk srca aktuelan na svjetskom nivou i da omogućava evaluaciju i dijagnostikovanje najkompleksnijih urođenih srčanih mana. – Patologija koja je zastupljena među najmlađom populacijom zahtijeva sofisticirane i dijagnostičke tehnike, koje ovaj aparat pruža. Mislim da ustanova ovog tipa, kao nacionalna i krovna instutucija koja se brine o zdravlju djece, zaslužuje ovakav aparat – rekao je Nikčević i naveo da se radi o aparatu premijum klase.

On je kazao da softver novog aparata pruža mogućnost nadogradnje za sljedećih 20 godina. – Sve što je sad aktuelno u svijetu i što će sigurno trajati sljedećih 20 godina, može da obezbijedi ovaj aparat, uz izvjesnu nadogradnju. Najsloženije urođene srčane mane se ne rješavaju u jednom aktu, nego u više hirurških procedura tokom dužeg vremenskom perioda – kazao je Nikčević podjeećajući da na godišnjem nivou u Crnoj Gori ima oko 20 pacijenata sa kompleksnom urođenom srčanom manom.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Zorica Kovačević kazala je da su aparat za ultrazvuk srca čekali deset godina. – Uspjeli smo da zahvaljujući CEDIS-u kupimo najsavremeniji aparat i nadam se da će i dalje biti sa nama u aktivnostima i podršci prema Instutu. Ovo je još jedan dokaz da je menadžment KCCG-a u toku svog godišnjeg rada uspio da zahvaljujući Vladi, Ministarstvu zdravlja i društveno-odgovornim kompanijama obezbijedi najsavremeniju opremu koja je neophodna Institutu – saopštila je Kovačević.

Ona je najavila da će početkom aprila dobiti i novu magnetnu rezonacu i da su za taj projekat donatorska sredstva već obezbijeđena. U ime zdravstvenog sistema i svih onih kojima će aparat biti potreban Kovačević je uručila zahvalnicu izvršnom direktoru CEDIS-a, Zoranu Đukanoviću.

Đukanović je kazao da je zadovoljan što su obezbijedili jedan moderan i moćan aparat te je poželio da u Institutu ne bude veliki broj pacijenata, a oni koji to jesu da budu kvalitetno ispraćeni iz te ustanove.