06. maj – Spasonosni lijek za rijetko srčano oboljenje uskoro na listi HZZO-a – Hrvatska

0
54

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) saopštio je da je stavljanje lijeka zaštićenog imena Vyndaqel na osnovnu listu lijekova u toku te se ne mogu očitovati o toku postupka, niti prejudicirati njegov ishod.

Cijena mjesečne doze ovog lijeka iznosi oko 90.000 kuna, što je za pacijente nedostižan iznos, kažu u Hrvatskom savezu za rijetke bolesti te ističu da bez tog novog lijeka pacijenti oboljeli od transtiretinske amiloidne kardiomiopatije (ATTR-CM-a) mogu preživjeti između dvije i po i četiri godine od postavljanja dijagnoze.

Postupak se provodi temeljem odredaba pravilnika Ministarstva zdravstva, Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu ljekova HZZO-a, kao i načinu utvrđivanja cijena ljekova koje će plaćati HZZO te načinu izvještavanja o njima, navode u HZZO-u.

ATTR-CM je rijetka bolest srca uzrokovana gomilanjem štetnih vlakana amiloida u srčanom mišiću, što u konačnom dovodi do oštećenja i zatajenja srca, a u Hrvatskoj od nje boluje 150 pacijenata.

Premijer Andrej Plenković je ranije izjavio da nema razloga da se taj lijek, nakon sprovedenih stručnih studija i postojanja terapije u četrnaest zemalja Evropske unije i susjednoj Sloveniji, ne omogući i oboljelima u Hrvatskoj. Hina