08. februar – Svakog dana 20 preminulih i 30 novooboljelih od karcinoma – BiH

0
47

Karcinom je u protekloj deceniji u Bosni i Hercegovini odnio skoro 74.800 života, a sa ovom teškom dijagnozom godišnje se, u prosjeku, suoči oko 12.000 ljudi. Dakle, za samo 10 godina karcinom je u BiH ubio više stanovnika nego što, na primer, Doboj ima građana, dok je u Srpskoj, od 2010. do 2019, od malignih bolesti preminulo 29.625 ljudi, piše Srpskainfo.

Podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je tokom pretprošle godine bitku sa zloćudnom bolešću u Srpskoj izgubilo 2.891, a u FBiH 4.864 osobe. To znači da, u prosjeku, od karcinoma u BiH svakoga dana premine 20 ljudi, dok kod 30 građana bude potvrđen neki zloćudni tumor.

Dr Zdenka Gojković, nacionalni koordinator za maligna obolenja RS, naglašava da je vidljiv stalni porast novooboljelih u Srpskoj, te da je vodeći karcinom pluća.

Maligne bolesti, nakon kardiovaskularnih, odnose najviše života, a od ukupnog broja preminulih godišnje, svaki peti umre od malignoma.

Zvanična statistika pokazuje da je u Srpskoj, za nešto više od dvije decenije, ukupan broj umrlih od karcinoma porastao za skoro 77 odsto, s obzirom na to da je 1997. od neoplazmi preminulo 1.636 ljudi.

Ljekari upozoravaju da je većina karcinoma rezultat izloženosti brojnim uzročnim faktorima. Naglašavaju da se neki od ovih faktora ne mogu modifikovati, ali da se oko jedne trećine slučajeva raka može spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom.