09. septembar – U VIŠE EVROPSKIH ZEMALJA OBILJEŽEN DAN BEZ ALKOHOLA

0
261

Den FSS, koji su simbolično proslavili u 9:09, 9. Septembra, jer četiri devetke (9 časova i 9 minuta 9 dana u 9. mesecu ove godine) simbolišu 9 mjeseci trudnoće, kao i prijetnje nerođenom djetetu od izloženosti alkoholu prije rođenja.

U svijetu milioni ljudi pate od poremećajima spektra fetusa zbog alkohola, čiji kvalitet života je siromašniji jer su im majke tokom trudnoće pile alkohol.

Žene ne bi trebalo da piju alkohol tokom svih devet mjeseci trudnoće, takođe ne bi trebalo da piju alkohol prilikom planiranja trudnoće i dojenja bebu.

Alkohol negativno utiče na razvoj embriona ili fetusa i izaziva nepovratno, trajno oštećenje nerođenog deteta, što može dovesti do neke vrste urođenih fizičkih, mentalnih, poremećaja ponašanja i/ ili teškoćama u učenju, poznate kao Spectrum (fasd).

Ljekari upozoravaju da je alkohol teratogen, što znači da izaziva abnormalni razvoj organa ili djelova tijela kod fetusa i toksičan je. Ukoliko trudnica konzumira alkohol, piće i njeno nerođeno dijete, tako je koncentracija alkohola u krvi fetusa jednaka ili čak veća od koncentracije alkohola u krvi majke.