14. septembar – ZASJEDANJE SZO ZA EVROPU – LITVANIJA

0
313

Delegacije 53 evropske zemlje i brojni visoki zvaničnici učestvovali su na 65. zasjedanju Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu koja se održala u Vilniusu, Litvanija u periodu od 14. do 17. septembra 2015. godine.

Sjednici je prisustvovalo preko 260 učesnika među kojima su 15 ministara, 10 zamjenika ministara i predstavnici agencija Ujedinjenih nacija, međunarodnih organizacija i nevladinih institucija.

Među visokim zvaničnicima su prisustvovali i danska princeza Mary, pokroviteljica Regionalne kancelarije za Europu, Dalia Grybauskaite, predsjednica Republike Litvije, Margaret Chan, generalna direktorica SZO-a, Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica, Vytenis Andriukaitis, povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane.

Glavne teme ovogodišnjeg zasjedanja su implementacija evropske politike za zdravlje – „Zdravlje 2020“, s posebnim osvrtom na intersektorsku saradnju, nova strategija o fizičkoj aktivnosti, akcijski planovi za kontrolu duvana, kao i tuberkuloze, prevencija masovnih nezaraznih bolesti, ali i javnozdravstveni aspekt izbjegličke krize u Evropi.