01. decembar – Problematični implanti i medicinski uređaji – Srbija

0
267

Istraživanje Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, (ICIJ) je pokazalo da nadležni organi za zdravstvo u zemljama širom svijeta nisu uspjeli da zaštite milione pacijenata od loše testiranih implanata koji prijete da ugroze zdravlje i bezbjednost ljudi kojima su ugrađeni.

ICIJ je pre tačno godinu objavio veliko istraživanje pod nazivom Implant Files o implantima koji su korišćeni širom svijeta, a koji su izazivali različite zdravstvene probleme kod pacijenata, zbog čega su morali da budu povučeni sa tržišta, prenosi se na sajtu Javno.rs.
Osim desetina priča iz različitih država kao dio istraživanja objavljena i je međunarodna baza medicinskih uređaja. Danas je baza postala bogatija za informacije iz još dvadeset zemalja, među kojima je i Srbija.

U Srbiji je u posljednjih deset godina izdato 137 obavještenja o povlačenju medicinskih uređaja sa tržišta ili bezbjednosnih upozorenja koji se tiču implanata. Sve ove podatke prikupio je BIRN i oni su sada dio velike međunarodne baze medicinskih uređaja koju vodi ICIJ.

Iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Agencije za lekove i medicinska sredstva nisu odgovorilli na pitanja BIRN-a.

U bazi ICIJ trenutno se nalazi preko 120,000 dokumenata – različitih vrsta obavještenja poput obavještenja o povlačenju medicinskih uređaja sa tržišta ili bezbjednosnih obavještenja.

Na osnovu tih dokumenata, u bazi se može pronaći koji su uređaji bili predmet neke vrste bezbjednosnog upozorenja, ukoliko su povučeni sa tržišta ima objašnjenja koji su razlozi za njihovo povlačenje, kao i koje su kompanije proizvele svaki od tih uređaja i koje su njihove majke-firme.