10. avgust – Iz predostrožnosti povlače holandska jaja – Hrvatska/Slovenija

0
301

Sa hrvatskog tržišta se, iz predostrožnosti, povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza zbog sumnje da su zagađene insekticidom fipronil. Distributer iz Holandije obavijestio je grupu Biovega iz Zagreba o sumnji na moguću prisutnost fipronila u jajima.
Fipronil je organsko jedinjenje koje se koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je zabranjeno za liječenje životinja koje se koriste za ishranu. Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da je fipronil u većoj količini umjereno otrovan za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlijezdu.
Holandski istražitelji priveli su dvije osobe osumnjičene da su nelegalno koristile insekticid fipronil na farmama živine, pošto je pokrenuta istraga o zaraženim jajima prodavanim u sedam evropskih zemalja. Zbog te afere milioni jaja su prethodnih dana povučeni iz prodavnica iz više evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Belgiju i Holandiju.
Slovenija je takođe povukla iz prodaje jaja isporučena iz dvije kompanije iz Njemačke i Austrije zbog sumnje da su zaražena insekticidom fipronilom. Jaja su povučena odmah pošto su njemačka kompanija Eipro-Vermarktung i austrijska firma Transgourmenta obavijestile prodavnice da bi u pošiljkama mogla biti zaražena jaja iz Holandije.
U Sloveniju je stigla samo manja količina jaja iz tih kompanija.