10. decembar – SKUP O ZNAČAJU UKLJUČIVANJA LOKALNIH SAMOUPRAVA U PROMOCIJU DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI

0
316

U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, Kancelarije svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori i Opštine Ulcinj 10. decembra održan je skup čiji je tematski fokus bio na značaju uključivanja lokalnih samouprava na polju promocije dobrovoljnog davalaštva krvi.

Kako je rečeno, u toku je reforma sistema transfuzije krvi kao najosjetljivijeg segmenta zdravstvenog sistema Crne Gore. Reformski napori podržani su kroz realizaciju EU/IPA projekta „Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“, koji provodi Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj projekta je uspostavljanje modernog sistema za transfuziju krvi, u skladu sa standardima EU, kako bi bezbjedna krv bila dostupna svim ljudima u Crnoj Gori.

Na skupu je istaknuto da je dobrovoljno davalaštvo krvi djelatnost od opšteg društvenog značaja i važna pretpostavka obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi. Uzimajući u obzir dosadašnji, nezadovoljavajući nivo davalaštva, kao i nepovoljnu strukturu davalaca krvi koja podrazumijeva dominaciju porodičnih, namjenskih davalaca, potrebno je intenzivirati i planski provoditi rad na promociji dobrovoljnog davalaštva na nivou cijele zemlje.