10. decembar – Ukidaju polnu segregaciju u restoranima – Saudijska Arabija

0
242

U restoranima u Saudijskoj Arabiji više neće biti segregacije na osnovu pola i bračnog statusa, saopštilo je Ministarstvo opštinskih i seoskih poslova. Ta odluka je najnovija u nizu promjena kojima se prekida višedecenijska praksa u tom konzervativnom islamskom kraljevstvu, prenosi CNBC.

Do sada je u većini restorana praksa bila da postoje odvojeni ulazi za žene i muškarce, kao i djelovi restorana namijenjeni ženama i porodicama i djelovi namenjeni isključivo neoženjenim muškarcima, a to pravilo je važilo čak i u restoranima koji pripadaju lancima zapadnjačkih restorana, poput Starbaksa ili KFC-a.

Prošle godine, veliki broj restorana u velikim gradovima počeo je da pomalo relaksira ove zabrane i da pušta muškarce i žene da se slobodno miješaju.

Ovo je poslednja u nizu promjena, nakon što je ukinuta zabrana ženama da voze automobile ili da same putuju, a kako američki portal navodi, ova uredba je samo prirodni nastavak napretka koji je već počeo.

Ipak, 39-godišnja doktorka Mona Šabab kaže da će iz praktične perspektive ženama i dalje biti neprijatno da otkrivaju lice i jedu pred muškarcima koji nisu iz njihove porodice.