10. februar – Raste broj oboljelih od malih boginja – Srbija

0
226

U Srbiji je od oktobra prošle godine, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Mitrovica, registrovano 2.035 slučajeva malih boginja, među kojima je i beba u dobi 15 dana. Od toga su 1.022 slučaja laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.
Najveći je broj oboljelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, a najstariji oboljeli ima 65 godina. Većina oboljelih osoba (94 posto) nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.
Od ukupnog broja oboljelih 33 posto bilo je hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala mozga kod jedne i upala pluća kod 245 oboljelih osoba.
Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova s većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra 2017. i do 9. februara 2018. na navedenoj teritoriji registrovano je 315 oboljelih osoba, navodi Batut.