10. januar – Dodijeljena nagrada za medicinu Ernst Jung – Švajcarska

0
309

Hrvatski biolog Nenad Ban dobio je nagradu Ernst Jung za medicinu, koja će mu biti dodijeljena u julu ove godine, za opis atomske strukture sistema koji u ćelijama proizvodi protein.
Sa nagradnim fondom od 300.000 eura, nagrada Ernst Jung jedna je od najatraktivnijih visoko plaćenih evropskih nagrada na području medicine. Ovogodišnju nagradu dijele Nenad Ban i neurolog Tobias Moser iz Getingena.
Nenad Ban je profesor na Institutu za molekularnu biologiju i biofiziku na ETH-u u Cirihu od 2000. godine. Prvi je naučnik koji je opisao atomsku strukturu ribosoma u ćelijama viših organizama. Ban je sa svojim timom dekodirao strukturu ribosoma u mitohondrijima ćelija sisavaca. Mitohondriji se smatraju elektranama ćelija jer su posebna struktura koja snadbijeva energijom unutar ćelija. Zbog temeljne važnosti ribosoma za mnoge osnovne ćelijske procese, njihovo loše funkcioniranje može uzrokovati bolesti poput raka ili metaboličkih poremećaja.
Ban je izrazio zadovoljstvo nagradom i istaknuo da je za nju zaslužan cijeli tim saradnika. -Nagrada je priznanje interdisciplinarnosti u strukturnoj biologiji koju smo izgradili tokom mnogih godina na ETH-u – kazao je Ban i naglasio važnost temeljnog istraživanja za razumijevanje medicinski relevantnih ćelijskih procesa.