11. jun – PREDSTAVLJENI REZULTATI ANALIZE POTROŠNJE LJEKOVA U APOTEKAMA I JZU

0
383

U prostorijama Fonda za zdravstveno osiguranje održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati Analize potrošnje ljekova u apotekama i JZU. Tim povodom govorio je ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović.

– Ono što je zabrinjavajuće je da je Analiza pokazala da postoji trend rasta potrošnje ljekova. Najviše ljekova se izdaje za kardiovaskularne bolesti, a u finansijskom smislu najviše se izdvaja za liječenje malignih oboljenja. Radili smo analizu za 20 ljekara koji propisuju najviše recepata. Doktor sa najviše propisanih recepata je za jednu godinu izdao 24840 recepata, što bi značilo 86 recepata dnevno ako se računa da je radio i svake subote. Ako uzmemo u obzir da na nekim receptima postoje i dva pakovanja lijeka, vidimo koliko iracionalno se izdaju ljekovi- kazao je prof. dr Radunović.

Na konferenciji za novinare osim njega govorili su i Kenan Hrapović direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i dr Budimir Stanišić, direktor “Montefarma”.

– Prisutno je povećanje propisanih recepata od strane ljekara u zdravstvenim ustanovama, što je zabrinjavajuće kada imamo u vidu da se broj osiguranika u posmatranom periodu nije značajno promijenio- kazao je Hrapović.

Direktor apotekarske ustanove “Montefarm” Budimir Stanišić rekao je da u toku finansijske analize bitna činjenica da su nabavne cijene snižene u odnosu na prethodne tri godine i da to pokazuje da je  potrošnja ljekova veća.

– Urađene su analize izdatih kutija na recept za period od prvih pet mjeseci u našim apotekama. Broj izdatih kutija je za oko 70 hiljada veći u odnosu na isti period  prošle godine – kazao je dr Stanišić.

Na konferenciji je predstavljen plan kontrole izdavanja ljekova u narednom periodu.