11. jun – Zarazniji delta soj prijeti Crnoj Gori

0
31

Iz Instituta za javno zdravlje Danu je saopšteno da je realno očekivati da zarazniji indijski soj, sada poznat pod nazivom „delta“, bude registrovan u Crnoj Gori, s obzirom da je nedavno potvrđen i u nekoliko država regiona.

Iz Instituta ističu da je potrebno da dobro kontrolišemo granice i pažljivo pratimo širenje novih sojeva kako bismo spriječili širenje novog virusa i novi talas epidemije. Indijski soj B.1.617, sada poznat kao Delta soj SARS CoV2, sadrži dvije značajne mutacije koje su slične brazilskom i južnoafričkom soju. Zarazniji je, brže se širi i daje slične simptome kao i ostali sojevi SARS CoV2 (povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak čula ukusa i mirisa, suv kašalj, umor, glavobolju…).

Na osnovu kliničke slike nije moguće razlikovati neki određeni soj.

Delta soj je rasprostranjen širom svijeta, već neko vrijeme je prisutan u Evropi, a nedavno je potvrđen u zemljama okruženja (Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji), pa je realno očekivati njegovo prisustvo i kod nas u predstojećem periodu. Treba biti spreman, čuvati se, poštovati protivepidemijske mjere (nositi masku, prati ruke i održavati distancu) i vakcinisati se. Novije istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da su dvije doze vakcine učinkovite i protiv ovog soja u smislu zaštite od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Odjeljenje za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore među uzorcima koji su bili pozitivni na SARS CoV2 dosad nije utvrdilo postojanje sumnje na prisustvo delta soja u Crnoj Gori – kazali su iz IJZ, prenosi  Dan.