11. maj – Kazna od 2.500 eura za roditelje koji ne vakcinišu djecu – Njemačka

0
282

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn planira zakon koji bi novčanim kaznama od 2.500 eura sankcionisao roditelje koji svoju djecu ne vakcinišu protiv boginja, prenosi dnevnik Bild. – Naš je cilj da spriječimo da se djeca zaraze morbilima. I zato bi sva djeca u vrtićima i školama morala da imaju potvrdu o vakcinisanju – rekao je Spahn. Za roditelje koji ne budu poštivali ovaj zakon predviđene su novčane kazne od 2.500 eura, te zabrana dolaska djece u vrtiće. Isključenje djece sa školske nastave nije moguće zbog školske obaveze. Roditelji djece koja se već nalaze u vrtićima i školama imaju rok godinu dana da predoče potvrdu o vakcinaciji. – Svi roditelji moraju biti sigurni da im djecu neće zaraziti druga djeca – objasnio je ministar zdravlja.

Prema statistikama Epidemiološkog instituta Robert Koch, 93 odsto djece u Njemačkoj je vakcinisano protiv malih boginja. Za iskorjenjivanje ove bolesti je, prema stručnjacima, potrebna kvota od 95 odsto.
Posljednjih mjeseci u više dijelova Njemačke su bile zatvarane škole i vrtići zbog velikog broja djece zaražene morbilima. Vakcinacija u Njemačkoj dosad nije bila obavezna, nego na dobrovoljnoj bazi.