12. maj – Globalno istraživanje o vakcinisanju protiv morbila – SZO

0
282

Vakcinisanje protiv morbila mora biti obavezno za djecu prije nego što krenu u školu kako bi se spriječile nove epidemije, pokazalo je novo istraživanje.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj slučajeva morbila, izrazito zarazne virusne bolesti koja može biti i smrtonosna, porastao je 2018. godine 300 posto. Dok je većina novih slučajeva zabilježena u zemljama u kojima su nemiri ili sukobi, nekoliko razvijenih zemalja ima značajni porast zaraza – fenomen koji stručnjaci pripisuju pokretu otpora protiv vakcinisanja.
Uprkos vrlo djelotvornoj i dostupnoj vakcini sve više roditelja izlaže svoju djecu ovoj bolesti širom svijeta zbog falsifikovanih podataka naučnog istraživanja objavljenog prije 20 godina koje je dovelo do teorija zavjere o širenju te bolesti.
Tim predvođen Filippom Trentinijem iz udruženja Bruno Kessler proučio je podatke za sedam bogatih zemalja i uz pomoć raznih modela vakcinisanosti stanovništva analizirao je različite scenarije do 2050. godine. Tim je utvrdio da će u gotovo svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem sadašnji programi vakcinisanja biti nedovoljni da održe sigurni nivo imuniteta stanovništva.
Svjetska zdravstvena organizacija navodi da broj nevakcinisanih osoba ne bi trebao biti veći od 6 do 8 posto kako bi se izbjegle epidemije.
– To je kompleksan fenomen i može imati različite uzroke zavisno o regiji. U bogatim zemljama radi se o pokretu otpora protiv vakcinisanja i koncentraciji nevakcinisanih osoba u specifičnim grupama – kazao je Trentini