12. oktobar – U bolnici Dedinje uvedeno 11 najsavremenijih kardioloških procedura – Srbija

0
280

U poslednje dvije godine, u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje urađeno je 4.500 operacija na srcu, što je znatno iznad prosjeka brojnih sličnih evropskih centara. Za ovo vrijeme značajno su smanjene i liste čekanja, obnovljene zdravstvena i naučna akreditacija i u stalni radni odnos primljena tri profesora kardiohirurgije iz Slovenije, Austrije i Nemačke.

– Naše zdravstvo poslednjih godina suočava se sa sve učestalijim odlaskom ljekara u inostranstvo, dok Dedinje nikad nije imalo taj problem – rekao je prof. dr Milovan Bojić, povodom obilježavanja dvije godine rada, od kada se nalazi na čelu Instituta.

– Naša ustanova je uvijek imala samo problem kako da zaposli sve one stručnjake koji žele da rade kod nas. Mi smo izabrali najbolje i zaposlili smo profesora Tomislava Klokočovnika, redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Ljubljani, profesora Ota Dapunta iz Graca i profesora Johanesa Milera, kardiohirurga i elektroinženjera iz Berlina.

Od kada je na čelu Dedinja profesor Bojić, uvedeno je i 11 novih procedura. Među njima najbrojnije su one iz minimalno invazivne hirurgije, za koju se vjeruje da će u budućnosti sasvim zamijeniti operacije na otvorenom srcu.

– Rad na Institutu Dedinje smatram velikom prilikom da se bavim edukacijom i usavršavanjem metoda minimalno invazivne hirurgije. Veliki broj intervencija koje se rade na ovoj klinici čine je referentnim obrazovnim i naučnim centrum – rekao je prof. Klokočovnik.

Kardiohirurzi Dapunt i Miler takođe se bave hirurgijom kojom se kroz male rezove operiše srce i tako izbjegava trauma otvaranja grudnog koša.

– Profesor Johanes Miler nije samo kardiohirurg, već i inovator koji je proizveo uređaj pomoću kojeg se niskofrekventnim strujama aktivira oslabljeni srčani mišić u terminalnoj fazi srčane bolesti. Dosad smo ovaj uređaj primijenili kod osam naših pacijenata i postigli značajno poboljšanje njihovog zdravlja – rekao je prof. Bojić.

Prof. Bojić posebno ističe da dolazak stranih ljekara na Institut Dedinje nikako ne znači zatvaranje vrata domaćim stručnjacima.

– Naprotiv, mi želimo da postanemo centar u kojem će mladi doktori moći da se edukuju i da prođu i kroz našu, ali i internacionalnu školu – istakao je prof. Bojić.