13. oktobar – Polovina mentalnih poremećaja počinje od 14 godina – BiH

0
314

Polovina svih mentalnih poremećaja počinje u dobi od 14 godina, ali većina slučajeva se ne otkriva i ne liječi. U pogledu opterećenja bolestima kod adolescenata depresija je treći vodeći uzrok, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

S druge strane, samoubistvo je drugi vodeći uzrok smrti u uzrasnoj dobi od 15 do 29 godina.

– Adolescenciju i rano odraslo doba obilježavaju mnoge promjene – mijenjanje škole, napuštanje kuće, početak fakulteta, prvi posao ili promjena posla i slično, koje kod mnogih prouzrokuju strah i predstavljaju stres. U nekim slučajevima, ako ih se ne prepozna na vrijeme, ova osećanja mogu dovesti do mentalnih poremećaja, piše Srpskainfo.

Mladi se suočavaju sa sve složenijim društvenim, kulturnim i ekonomskim okruženjima s rastućim izazovima, uključujući povećanje prisilnog raseljavanja, migracije, nestabilne porodice, porast mentalnih zdravstvenih problema i nasilja. Sve veća upotreba onlajn tehnologija, koja nesumnjivo donosi mnoge prednosti, takođe može donijeti dodatne pritiske, pošto se povezuju sa virtuelnim mrežama u svako doba dana i noći – kažu u IZJZ i naglašavaju da prevencija počinje sa upoznavanjem i razumijevanjem znakova ranog upozorenja i simptoma mentalnih poremećaja.