14.novembar – Prezentovan učinak zdravstvenog sistema 2017/2018

0
233

Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović sa saradnicima organizovao je radni doručk sa novinarima u hotelu Podgorica. Ministar i generalni direktori Direktorata prezentovali su rezultate dvogodišnjeg rada Ministarstva zdravlja i planove za naredni period.
Sistem je spreman da se suprotstavi korupciji u zdravstvu, a svaku prijavu koju dobije Ministarstvo zdravlja će procesuirati, poručio je ministar dr Hrapović. On poručuje i da je nuđenje poklona ljekarima korupcija.
– Pozivam sve one koji imaju dokaz o korupciji da to dostave i to će biti procesuirano. Pozivam građane i sve one koji imaju dokaze ili sumnje da to prijeve – poručio je dr Hrapović na predstvaljanju rezultata Ministarstva zdravlja ostvarenih u 2017. i 2018. godini.
Komentarišući odlaske ljekara iz Crne Gore, dr Hrapović je kazao da država nikome ne može da zabrani odlazak, pa ni ljekarima. Na ministarstvu je, dodaje, da učini sve da ljekarima omogući dobre uslove za rad.
Naveo je i da je zadovoljan ostvarenim rezultatima i ponosan na zaposlene ljekare i medicinsko osoblje.
Jačanje povjerenja u zdravstveni sistem imperativ je Ministarstva zdravlja.
Crna Gora, kako je saopšteno, trenutno ima 2.061 ljekara, što je u odnosu na broj pacijenata blizu EU standarda. U istom periodu odobreno je 150 specijalizacija i 20 subspecijalizacija, dok je u opremu uloženo 9,3 miliona eura.
Iz Ministarstva zdravlja poručuju i da stalno rade na poboljšavanju uslova rada, ali i položaja zaposlenih u zdravstvenom sektoru.
Istakli su da je za godinu dana smanjen broj pacijenata upućenih na liječenja van Crne Gore za 600, što je ušteda od dva miliona eura.
Podaci koje su predstavili pokazuju i da je smanjeno liste čekanja za pojedine operativne zahvate.