14. oktobar – Dom za stare u Podgorici najveći socijalni projekat

0
252

Dom za stare u Podgorici, čija izgradnja je u toku, vrijedosti oko 12 miliona eura, najveći je projekat u Crnoj Gori kada su u pitanju socijalni objekti. To je zajednički projekat Vlade i Glavnog grada. Osim sredstava koje je izdvojila Vlada, Glavni grad je obezbijedio zemljište i komunalne naknade.
-To je najveći projekat kada je u pitanju neki socijalni objekat u Crnoj Gori. Takav objekat je potreba Podgorice i Crne Gore za adekvatno zbrinjavanje starijih osoba – saopštili su iz PG biroa.
Prema njihovim riječima, starije osobe će u domu imati potpunu njegu i smještaj, savjetodavnu, psihološku i svaku drugu podršku. Kapacitet objekta je oko 250 osoba na smještaju i 20 osoba na dnevnoj osnovi.
Iz Direkcije za javne radove kazali su da će korisnici usluga Doma biti smješteni u 97 dvokrevetnih, 36 jednokrevetnih, pet četvorokrevetnih soba i 12 apartmana.
Dodaje se da pored smještajnih jedinica objekat sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, vešeraj, prostorije za upravu, medicinski blok i prateće tehničke prostorije.
Iz PG biroa su rekli da je površina objekta 11,2 hiljade metara kvadratnih od čega je korisna 9,8 hiljada. Predviđeno je da objekat ima tri sprata, podrum i prizemlje, kao i odvojene cjeline za dementne korisnike i za one koji su na dnevnom boravku.
Na ovaj način je zahvaljući saradnji Glavnog grada i Udruženja penzionera obezbijeđeno da oko 288 penzionera na povoljan način riješi stambeno pitanje.