13. oktobar – Prvi put izvedeno hirurško sužavanje želuca

0
253

Jedna od najefikasnijih metoda za liječenje gojaznosti – hirurško sužavanje želuca, izvedena je prvi put u Crnoj Gori. Riječ je o intervenciji koja je koštala 5.000 eura. Prema našem zakonu, Fond za zdravstveno osiguranje ne pokriva hirurško liječenje gojaznosti. Inače, u regionu se ovakvi zahvati obavljaju godinama, a prvi pacijent koji se u Crnoj Gori podvrgnuo operaciji sužavanja želuca u Bolnici Kodra bio je četrdesetčetvorogodišnji pacijent iz Kosovske Mitrovice, težak čak 164 kilograma.
Osim smanjenja tjelesne težine, operacijom se eliminišu brojne bolesti uzrokovane gojaznošću. Prije operacije poželjno je da pacijenti smršaju nekoliko kilograma uz zabranu konzumiranja slatkog i masnog nakon nje.
– Zbog toga što mi radimo operacijom sužavanje želuca, smanji se prostor za uzimanje hrane i pacijent može da uzme u jednom obroku praktično tri, četiri, pet, šest zalogaja, tako nekoliko puta dnevno i to je sasvim dovoljno za održavanje normalnog života i normalnog metabolizma – kazao je prof. dr Miroslav Ilić iz Novog Sada koji je izveo ovu operaciju.
Objašnjava da pacijenti najviše smršaju tokom prvih nekoliko mjeseci nakon operacije.
– Radi se preko TV kamere i monitora, kroz četiri mala reza, znači nema velikog reza na abdomenu kao što se operiše slijepo crijevo, žučna kesa… I danas se i te operacije rade laparoskopski. Dakle, radi se laparoskopski operacija i traje između 40 minuta i sat i po vremena – kaže prof. Ilić.
Pacijent koji je sinoć operisan biće otpušten na kućno liječenje za tri dana.