14. oktobar – VAKCINACIJA U TOKU

0
344

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja -Podgorica počela je 14-og oktobra. Saopštavajući da je za glavni grad opredijeljeno 6 i po hiljada vakcina proizvođača Glaxo

Smith Gline, iz ove ustanove je poručeno da se vakcinacija protiv sezonskog gripa posebno preporučuje osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, osobama oslabljenog imuniteta i licima izloženim povećanom riziku od infekcije u okviru zanimanja, kao što je medicinsko osoblje, a mogu da je prime i djeca starija od šest mjeseci. – Svi građani koji imaju indikaciju, odnosno potrebu da prime vakcinu, treba da se jave u Dom zdrav­lja – Podgorica, kod izabranog doktora kod kojeg su registrovani, i zakažu vakcinaciju, jer vakcinu ne smiju da prime osobe koje u trenutku vakcinacije imaju povišenu temperaturu ili neko akutno oboljenje. Svi građani koji nisu pokretni ili iz drugih zdravstvenih razloga nijesu u mogućnosti da dođu u Dom zdrav­lja, biće preko Jedinice za patronažu Doma zdravlja – Podgorica vakcinisani kod kuće, uz prethodno zakazivanje – navodi se u Obavještenju Doma zdravlja.

U okviru aktivnosti promocije efikasnosti programa vakcinacije 19-og oktobra, u Domu zdravlja je obavljena i vakci­nacija košarkašica KK „Budućnost”. Pomoćni trener ženskog košarkaškog kluba iz Podgorice Lazar Simonović kazao je ovom prilikom da je vrlo važno da sportisti budu adekvatno zaštićeni od virusnih infekcija. – Poznato je da je upravo vakcinacija najbolji vid prevencije protiv gripa. Zato bih preporučio i svim ostalim klubovima iz glavnog grada da se obrate Domu zdravlja – Podgorica, koji je uvijek pokazivao poseban senzibilitet prema sportistima, tako da smo, bilo da je u pitanju povreda, bolest, sistematski pregledi ili nešto drugo, uvijek dobili pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – kazao je Simonović.

Vakcinacija je kolektivno obavljena i u Javnoj ustanovi „Komanski most”. Ljekarski tim Doma zdravlja – Podgorica, kao i prethodne godine, izvršio je 22-og oktobra vakcinaciju štićenika ove specijalne institucije.