14. sepetembar – Drugi Adrijatik urološki forum i peti Kongres Udruženja urologa Crne Gore

0
296

Od 14 do 16 septembra ove godine, održan je u Budvi drugi Adriatik urološki forum i peti Kongres Udruženja urologa Crne Gore. Sastanku je prisustvovlo 270 registrovanih učesnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije, Italije i Austrije. Na sastanku su prezentirani radovi iz obasti uroonkologije i uroginekologije sa ove godine, dominantnom temom, tumori mokraćne bešike.
Ovakvi Sastanci, održavaju se u kontinuitetu od 2002. godine, i vremenom se, zbog sve većeg broja učesnika iz zemalja regiona, počela pojavljivati ideja o institucionalnoj organizaciji. Tako je u septembru 2017. godine, održan Prvi Adriatik urološki Forum. Na tom sastanku, osim odluke o formiranju regionalnog udruženja, usaglašen je i stav da je jedna takva organizacija sa redovnim sastancima, neophodna urolozima iz regiona. Na sastanku Organizacionog i Naučnog odbora, održanog ove godine u Budvi, izraženo je veliko zadovoljstvo brojem učesnika iz svih zemalja regiona, kao i kvalitetom prezentiranih radova.
– Takođe, saglasili smo se da je ideja o regionlnom sastanku u potpunosti zaživjela i da će Treći Adriatik Urološki Forum biti prilika za ponovnu prezentaciju ovog Sastanka kao respektabilnog stručnog i naučnog skupa, kompletnoj urološkoj javnosti, a naročito onima koji su nam dali veliku podršku kako u organizaciji tako i u samoj ideji o regionalnom, institucionalnom organizovanju, a to su Evropska urološka asocijcija – EAU i njen Bord na čelu sa Predsjednikom prof. Chappel -om iz Engleske – istakao je predsjednik organizacionog odbora prof. dr Dragoljub Perović.
U organizacionom odboru učešće su imali dr D. Đurović, dr V. Brajović i dr M. Vuković iz Crne Gore, dr I. Vuković i dr D. Đordjević iz Beograda, dr T. Hudolin iz Hrvatske, dr B. Košuta i dr B. Pospihalj iz Slovenije, dr Kulovac iz Sarajeva i dr Stankov iz Skoplja. Naučni odbor su činili osim prof. D. Perovića i prof. dr Sava Mićića iz Beograda, prof. dr Marko Zupančić iz Slovenije, prof. dr Vladimir Georgijev iz Skoplja, prof. dr Željko Kaštelan iz Zagreba, kao i prof. dr Mustafa Hiroš iz Sarajeva.
Treći Adriatic Urološki Forum, održaće se od 20. do 22. septembra 2019. godine, takođe u Budvi.