26. septembar – Intenziviranje saradnje Ministarstva zdravlja i Agencije TIKA

0
305

Dosadašnja saradnja između Ministarstva zdravlja i Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) izuzetno je uspješna i važna za zdravstveni sistem u Crnoj Gori, a u narednom periodu će se dodatno unapređivati i dograđivati, ocijenjeno je na sastanku ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića sa novoimenovanim koordinatorom ove turske agencije gospodinom Enverom Resulogularijem, koji je održan u Ministarstvu zdravlja.
Ministar Hrapović je čestitao imenovanje novom koordinatoru Agencije TIKA i poželio mu uspješan rad i ugodan boravak u Crnoj Gori.
– Agencija TIKA dugogodišnji je pouzdan partner Ministarstva zdravlja i jedan od najvećih donatora crnogorskom zdravstvenom sistemu, što potvrđuju brojne vrijedne donacije, zahvaljujući kojima su realizovane velike investicije u infrastrukturu i tehnološko opremanje zdravstvenih institucija Crne Gore. Od 2007. godine do 2017.godine Agenciija TIKA uložila je 2,3 miliona eura u adaptaciju i opremanje zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori – kazao je ministar Hrapović.
On je izrazio očekivanje da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu, u skladu sa strateškim planom potreba zdravstvenih ustanova, koji je donijelo Ministarstva zdravlja.
Koordinator Agencije TIKA Enver Resulogulari zahvalio je ministru na toploj dobrodošlici i čestitkama i naglasio da će intenzivirati saradnju sa Ministarstvom zdravlja i da će projekti u oblasti zdravstva u narednom periodu biti prioritet.
– Nastavićemo da ulažemo u adaptaciju objekata i tehnološko opremanje zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, a stojimo vam na raspolaganju i u oblasti edukacije crnogorskih ljekara u turskim zdravstvenim centrima, kazao je Resulogulari.
Ministar Hrapović i koordinator Resulogulari saglasili su se da je edukacija medicinskog kadra važan dio saradnje dvije zemlje i da će se u tom smislu u narednom periodu raditi na stvaranju uslova za stručno usavršavanje crnogorskih ljekara i srednjeg medicinskog kadra u zdravstvenim centrima u Turskoj i dolazak turskih stručnjaka u Crnu Goru.